Het nieuwe schoenenmuseum van Waalwijk is gepland in het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein.
Volledig scherm
Het nieuwe schoenenmuseum van Waalwijk is gepland in het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein. © Tinker Imagineers

Waalwijks schoenenmuseum moet een familiemuseum worden; 'een museum waar iets gebeurt'

WAALWIJK - Het nieuwe schoenenmuseum in het centrum van Waalwijk moet een echt familiemuseum worden. Een museum waar iets gebeurt, zegt wethouder Hans Brekelmans. ,,Een plek waar je wordt vermaakt en waar ook de jeugd graag is."

Het Utrechtse bureau Tinker Imagineers heeft een plan gemaakt voor het nieuwe museum. De gemeenteraad neemt er nog voor de verkiezingen van maart een beslissing over. 

In het nieuwe schoenenmuseum komen, volgens het plan, drie thema's centraal te staan; Ambacht en Techniek, Het verhaal van De Langstraat en Mode en Trends. Er komt een winkel in het museum, een café en ook het onderwijs en het bedrijfsleven worden bij het nieuwe schoenenmuseum betrokken. 

Zo komen er workshopruimtes waar studenten van creatieve opleidingen aan de slag kunnen, maar waar ook gewone bezoekers een schoen in elkaar kunnen zetten. Het bedrijfsleven krijgt een eigen expositieruimte waar bijvoorbeeld productpresentaties kunnen worden houden. En er komt een atelier waar ontwerpers en ambachtslieden voor het oog van de museumbezoeker hun producten maken. 

Volgens Brekelmans moet het café een echte ontmoetingsplek worden. Mensen kunnen er niet alleen iets eten of drinken maar ook werken of een (zakelijke) afspraak maken. ,,Je kunt daar binnen zonder entree voor het museum te betalen." 

Volgens wethouder Brekelmans passen de plannen binnen het budget van 9,9 miljoen euro. Het geld wordt met name besteed aan een interne verbouwing en aan de inrichting van het museum. Aan het exterieur van het pand zal niet veel veranderen. Alleen de blauwe ronde koepel van het inmiddels failliete SLEM verdwijnt. Brekelmans: ,,Bezoekers komen niet naar het schoenenmuseum voor de architectuur van het gebouw. Je gaat naar het museum om vermaakt te worden. Daarom besteden we het geld liever aan de binnenkant."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement