Volledig scherm
© ANP

Waalwijkse lobby voor 100 kilometer op deel A59

WAALWIJK - De maximum snelheid op de A59 tussen Waspik en het Drongelens Kanaal moet snel omlaag van 120 kilometer naar 100 kilometer per uur. De gemeente Waalwijk gaat hierop aandringen bij Rijkswaterstaat.

Een meerderheid van de gemeenteraad (met uitzondering van de VVD) bepleitte donderdagavond een lobby voor een lagere snelheid op de A59. Dat gebeurde tijdens de begrotingsvergadering.

De snelheidsverlaging moet de geluidsoverlast bij Waalwijk Oost en in mindere mate Waspik verminderen. Ook sluit het volgens partijen aan bij de maatregelen om stikstof en fijnstof terug te dringen. Op dit moment worstelt Den Haag met de stikstofproblematiek. 

Wel effectief?

Wethouder Ronald Bakker (VVD) benadrukte dat al regelmatig gesproken wordt met Rijkswaterstaat over dit probleem, vooral als het gaat om het deel van de A59 dat langs de stad Waalwijk loopt. Hij vroeg zich af of een extra lobby wel nodig en effectief was. 

Toch hielden de partijen voet bij stuk en hielden vast aan de inhoud van de motie die door CDA en GroenLinksaf was ingediend. Overigens haalde zo’n zelfde soort motie van het CDA in Heusden het niet.

De discussie over de snelheid heeft uiteraard weinig te maken met de gemeentebegroting. In Waalwijk hoefden in tegenstelling tot veel andere gemeenten dan ook weinig pijnlijke keuzes gemaakt te worden. Vooral door de grondverkoop bij bedrijventerrein Haven staat Waalwijk er nu financieel goed voor, met volgend jaar een positief saldo van 660.000 euro. 

Quote

Het geld hoeft niet meteen op

Wethouder John van den Hoven

Coalitiepartij VVD zag zelfs ruimte voor een cadeautje voor de inwoners: een minder hoge ozb- aanslag (geen inflatieverhoging van 2 procent) en het afschaffen van de hondenbelasting (46,65 euro per hond). Het leverde de partij forse kritiek op. 

,,Het geld hoeft niet meteen op”, stelde wethouder John van den Hoven (LokaalBelang, financiën). Ook andere partijen vonden dat de VVD zich niet rijk moet rekenen. Zo dreigen bijvoorbeeld nog altijd forse tekorten bij de jeugdzorg. 

Quote

Het is onvoorstel­baar dat de inwoners niet meeprofite­ren

Frank Spierings, Voorzitter VVD

Dat hun voorstellen het niet haalden, was tegen het zere been van VVD-fractievoorzitter Frank Spierings. ,,Dit is onvoorstelbaar”, reageerde hij zeer geïrriteerd. Volgens de VVD moeten de inwoners het in de portemonnee kunnen voelen dat het goed gaat met Waalwijk. 

De andere partijen vonden ook dat de burgers mee moeten profiteren van eventuele overschotten, maar dat kan ook door het geld in plannen en projecten te steken waar de gemeente beter van wordt. 

De begroting werd uiteindelijk aangenomen, al stemde de oppositie om uiteenlopende redenen wel tegen. Zo hebben bijvoorbeeld de ChristenUnie en de PvdA grote moeite met de invoering van verblijfsbelasting voor arbeidsmigranten.