Musicalgroep De Notenkrakers wordt  één van de gebruikers van het 'nieuwe' onderkomen in Waalwijk.
Volledig scherm
Musicalgroep De Notenkrakers wordt één van de gebruikers van het 'nieuwe' onderkomen in Waalwijk. © Beeld Werkt

Waalwijkse verenigingen snakken naar ‘cultuurhal’: weer tijdelijke verhuizing

WAALWIJK - De Notenkrakers, Djemm!, Liedertafel Oefening en Vermaak en The Longstreet Singers wachten met smart op hun nieuwe onderkomen. De vier Waalwijkse culturele verenigingen zouden in mei de sleutel krijgen van het complex aan de Reigerbosweg 12. Maar nog niet alles is afgehandeld.

,,Er moet nog een gebruikersovereenkomst getekend worden”, stelt Toine van de Wiel, woordvoerder namens de verenigingen. ,,Maar het wachten is op de gemeente. Ik heb nog niets gezien.”

Snel helderheid

Hij beseft dat de coronacrisis veel tijd en energie opslokt. Toch hoopt Van de Wiel snel wat meer helderheid te krijgen. De gemeente meldt desgevraagd dat het concept voor de gebruikersovereenkomst nu bijna klaar is. 

,,Volgende week wordt hier nog op enkele details aan gewerkt”, aldus de Waalwijkse gemeentewoordvoerder. Daarna volgt nog een interne en juridische check. ,,Van de Wiel kan de overeenkomst dus binnen afzienbare tijd verwachten.”

Hoeveel tijd daar nu precies over heen gaat, is nog niet duidelijk. De verenigingen zullen dus nog even geduld moeten hebben.

De vier culturele verenigingen krijgen onderdak in het pand aan de Reigerbosweg 12.
Volledig scherm
De vier culturele verenigingen krijgen onderdak in het pand aan de Reigerbosweg 12. © Google streetview

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde begin februari in met de aankoop van het pand aan de Reigerbosweg voor 640.000 euro. Daarmee kwam voor de verenigingen een eind aan een tien jaar durende zoektocht naar een eigen onderkomen. 

Met dit complex, waar nu nog Sportschool Waalwijk zit, krijgen ze een geschikte plek om decors te bouwen, kostuums te maken en spullen op te slaan.

Te kort dag

Nu zitten hun spullen, decorstukken en kleding nog verspreid over vier locaties. Eén daarvan, aan de Industrieweg, moeten de verenigingen uiterlijk 4 mei ontruimen. En dus maken ze zich weer op voor een verhuizing. De afgelopen jaren hopten ze al regelmatig van de ene naar de andere plek.

De verenigingen hoopten in mei voor het laatst te verhuizen naar hun definitieve onderkomen aan de Reigerbosweg, Maar dat wordt (te) kort dag. De spullen van de Industrieweg gaan nu eerst naar de bedrijfshal aan de Sluisweg, waar de verenigingen al tijdelijk gebruik van maakten. ,,Daar bouwden we onze decors”, vertelt Van de Wiel. ,,Maar door de coronacrisis ligt alles stil. Daardoor is ruimte voor meer opslag."

Lastige verhuizing

De verhuizing heeft weer heel wat voeten in de aarde. Het coronavirus vraagt om een speciale aanpak, nu mensen afstand moeten houden. De bedoeling is om in groepjes van twee de spullen te verplaatsen.