Volledig scherm
Het afgelopen jaar gingen er in de gemeente Waalwijk 23 panden op slot vanwege een overtreding van de Opiumwet. © Jurriaan Balke

Waarschuwen doen ze niet meer in Waalwijk; drugs in huis is deur op slot

WAALWIJK - Het aantal drugspanden in Waalwijk dat op last van de burgemeester wordt gesloten, neemt fors toe. Vorig jaar ging bij 23 panden tijdelijk de deur dicht. In 2016 waren dat er twaalf, in 2015 nog acht. Waalwijk staat daarmee in de top drie van gemeenten in Brabant dat het meeste drugspanden sluit. Alleen in Tilburg en Oss worden nog meer panden gesloten.   

Waalwijk scherpte vorig jaar twee maal zijn drugsbeleid aan. Tot april kwamen bewoners of pandeigenaren nog weg met een waarschuwing als er minder dan 250 hennepplanten werden aangetroffen. Vanaf oktober hanteert Waalwijk hetzelfde beleid als Tilburg: een pand gaat dicht zodra er een drugsovertreding wordt geconstateerd. Maximaal vijf hennepplanten zijn toegestaan. 

Bovendien maakt het niet uit van wie de drugs is. Ook ouders kunnen hun woning worden uitgezet als hun volwassen kind dat nog thuis woont, drugs bezit. Een woning wordt bij een drugsvondst doorgaans drie maanden gesloten, een bedrijfspand 1 jaar. 

Een harde aanpak maar noodzakelijk, vindt Waalwijk.  Al was de rechtbank in Breda het daar in het verleden niet altijd mee eensDe rechtbank vond bij twee uitspraken dat Waalwijk en Tilburg te weinig rekening hadden gehouden met de belangen van de drugsgebruiker. De rechter vond bijvoorbeeld dat de gemeenten hadden moeten uitzoeken of de drugs voor eigen gebruik waren of niet. 

De Raad van State, een hogere rechter, boog zich woensdag over dat oordeel maar stelde de gemeenten in het gelijk. De Raad ziet geen enkele reden om het drugspandenbeleid op zijn kop te zetten en de burgemeesters op te zadelen met bewijslast. 

Afschrikken

Quote

We gaan er vanuit dat dit beleid een afschrik­ken­de werking heeft.

Woordvoerder gemeente Waalwijk

Of de Waalwijkse aanpak ook vruchten afwerpt, kan de gemeente nog niet zeggen. ,,Dat kunnen we pas over een poos zien. Maar we gaan er wel vanuit dat dit beleid een afschrikkende werking heeft." Dit jaar zijn er in Waalwijk alweer 10 panden gesloten. ,,Bij het vorige beleid zouden dat twee sluitingen zijn en hadden we acht waarschuwingen uitgedeeld." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement