Op de straathoeken van Heusden waren vlaggen te zien
Volledig scherm
Op de straathoeken van Heusden waren vlaggen te zien © Hans Van Den Eeden

Wapperende vlaggen, corona-concert en draaiende molenwieken in verlaten Heusden

HEUSDEN - Zaterdagmiddag om twaalf uur galmen de klokken van de Heusdense Catharijnekerk. De lange indringende vijf minuten zorgen voor kippenvel. Verder het besef, dat het coronadrama nog lang niet voorbij is. Als teken van solidariteit wapperen massaal vlaggen aan de monumentale gevels en het voormalige stadhuis. 

Stadsbeiaardier Peter Bremer hamert en strooit met een coronaconcert muzikale noten over de vesting uit. De vrolijke noten vormen een tegengif tegen deze onzekere tijden. In de lentezon staan Heusdenaren bij het Stadhuisplein om niets van het concert te hoeven missen. Bremer start met Brabant van Guus Meeuwis. Daarna volgt nostalgische, vrolijke en Brabantse volksmuziek. Het publiek neuriet liederen, als Toen Hertog Jan kwam varen en In het land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot, mee. Als Het Dorp van Wim Zonneveld en Yesterday van The Beatles wordt ingezet, houdt Carlo Musters het niet meer droog.

Erg aangrijpend

Ik woon in Den Bosch en maak een fietstochtje naar Heusden. Bij toeval kwam ik bij dit concert terecht. Het grijpt me erg aan." Op deze eerste lentedag zijn de straten leeg en de terrassen gesloten. Op de Vismarkt is geen mens te bekennen. Nabij de Bergsche Maas draaien de wieken van drie molens met vlaggen eraan. Uit solidariteit laat het Heusdense Molenaarsgilde de molens draaien als symbool voor betere tijden. Het coronavirus gaat in de vesting niet ongemerkt voorbij. Getroffen inwoners zijn verplicht om thuis in isolatie te blijven. Voor de Heusdense ondernemers is er sprake van grote zorgen.

Onderlinge solidariteit is groot

"Veel ondernemers moeten het vooral van het seizoen, dat nog moet beginnen, hebben. De onderlinge solidariteit is groot. We houden elkaar vast. Voor sommigen is het moeilijk om de vaste lasten, zoals huur, te kunnen betalen. Het is goed om te zien, dat een enkele verhuurder uit begrip de huur heeft verlaagd," aldus Annelies van Helvoirt, voorzitter van de Ondernemersvereniging. Als afsluiting van de middag luiden de kerkklokken als ontlading opnieuw. De initiatiefnemers zijn dik tevreden over het verloop en de vele positieve reacties. "De activiteit was geslaagd, maar het virus is nog lang niet voorbij. We moeten in deze moeilijke tijden goed op elkaar letten", aldus Petra Veldhuysen en Jurrien Peterse van de werkgroep Coronavirus Heusden.

Iedereen vlagde binnen de mogelijkheden
Volledig scherm
Iedereen vlagde binnen de mogelijkheden © Hans Van Den Eeden