Volledig scherm
De lucht in een woonwijk langs de snelweg is vaak even smerig als de lucht een paar wijken verderop, zo blijkt uit een test op de site van het Longfonds.

Waspik, Drunen, Heusden: de lucht is overal matig, behalve als het regent

WAALWIJK - Het maakt geen bal uit waar je woont. Tenminste niet voor de lucht die je inademt. In Waalwijk is de luchtkwaliteit vaak 'matig', maar in Heusden, Kaatsheuvel en Het Land van Heusden en Altena óók. 

Per dag haal je zo'n 20.000 keer adem, zo weten ze bij het Longfonds. Hoe smerig die lucht is, weten ze nu ook. In opdracht van het fonds heeft kennisinstituut TNO onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit in Nederland. ,,En op veel plekken is inademen ongezond."

Op de website van het Longfonds kan nu iedereen zien wat de kwaliteit is van de lucht die hij inademt. Waar je ook bent. De data zijn actueel, want worden door TNO regelmatig ververst. 

A59

De test levert opvallende informatie op. Wie denkt dat bewoners van huizen langs de A59 slechtere lucht inademen dan bijvoorbeeld bewoners van Meerdijk, het buitengebied Capelle of de vesting in Heusden, komt bedrogen uit. De lucht krijgt overal het predikaat 'matig', de verschillen zijn klein. Op een schaal van 1 tot 10 schommelt de vervuiling in De Langstraat en Het Land van Heusden en Altena tussen de 3.3 en 3.8. Alleen de locatie van het gemeentehuis van Waalwijk tikt, op het moment van checken, de 4 aan. Ook opvallend, een dag later valt de test een stuk beter uit. Regen blijkt goed voor de luchtkwaliteit. 

De metingen zijn altijd momentopnames, beaamt Pauline van Voorst, woordvoerder van het Longfonds. Dat de lucht in de buurt van een autoweg net zo vervuild kan zijn als de lucht in het buitengebied, valt te verklaren, zegt ze. ,,Misschien zit er in het buitengebied een veehouderij in de buurt of wordt er meer hout gestookt." 

Quote

Bij koud weer gaan mensen meer stoken en gaat de kwaliteit van de lucht achteruit.

Pauline van Voorst, Longfonds

En onze longen hebben liever regen dan kou. ,,Afgelopen week toen het zo koud was, was de luchtkwaliteit op veel plekken slechter dan deze week. Mensen gaan dan meer stoken."

TNO test de luchtkwaliteit via ingewikkelde berekeningen en 100 meetstations verspreid door het land. Het instituut heeft voor het Longfonds vooral gekeken naar de vervuiling door verkeer en houtstook. Auto's vervuilen de lucht met stikstofdioxide, hout stoken zorgt voor fijnstof in de lucht. 

Het Longfonds wil met de campagne gemeenten overtuigen maatregelen te nemen. ,,Beperk houtstook dat levert direct resultaat op. Denk aan het invoeren van een milieuzone en geef voorlichting bij nieuwbouwprojecten." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement