Een medewerker handhaving aan het werk.
Volledig scherm
Een medewerker handhaving aan het werk. © ANP

Wat als iemand zich niet aan de coronaregels houdt? 'We blijven natuurlijk niet waarschuwen'

DE LANGSTRAAT - Wie zich niet aan de huidige coronavoorschriften houdt, riskeert een fikse boete. Hoe zit het met het toezicht in De Langstraat?

De handhavers in de gemeente Heusden krijgen niet zozeer opdracht om naar specifieke plekken te gaan om te kijken of mensen zich wel houden aan de aangescherpte 'coronaregels'. ,,Ze komen eigenlijk overal", aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,De boa's gaan zelf op pad en reageren ook op meldingen."

Quote

Als er meer dan drie mensen bij elkaar staan en dat gebeurt min of meer onbewust, dan zullen ze eerst waarschu­wen. Gaat het om een feestje, dan zullen ze eerder bekeuren

woordvoerder gemeente Heusden

De Heusdense woordvoerder constateert dat bijvoorbeeld supermarkten ook zelf al maatregelen treffen. ,,Maar ook daar zullen de handhavers wel eens binnenlopen. En zo zullen ze op basis van ervaring op meer plaatsen gaan kijken waar regelmatig veel mensen komen."

Wat doen de boa's als er meer dan drie mensen bij elkaar staan? ,,Als dat min of meer onbewust gebeurt, dan zullen ze eerst waarschuwen. Gaat het om een feestje, dan zullen ze eerder bekeuren. Maar we blijven natuurlijk niet waarschuwen."

Handhaven

Volgens burgemeester Nol Kleijngeld hebben de toezichthouders in Waalwijk het druk en proberen ze de verscherpte maatregelen zo redelijk mogelijk te handhaven. ,,Ze bezoeken supermarkten, de viskraam op de markt en het Cruyff Court", stelt hij in een persoonlijke boodschap op Facebook. 

,,Onze boa's werken hierin nauw samen met de politie en medewerkers van de Tavenu. Dit alles is niet bedoeld als machtsvertoon, maar is om veiligheidsredenen helaas bittere noodzaak."

‘Uitstekend gehouden aan richtlijnen’

Hanne van Aart, burgemeester Loon op Zand.
Volledig scherm
Hanne van Aart, burgemeester Loon op Zand. © Ann-Sophie Falter

,,Wij zijn geen gemeente die bij het minste of geringste overal meteen bovenop zit", reageert burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand. Volgens haar heeft het gros van de inwoners zich afgelopen week uitstekend gehouden aan de geldende richtlijnen. 

,,We bekijken de rest van de week óf en waar toch extra controles nodig blijken aan de hand van de maatregelen."

Boetes voor personen kunnen oplopen tot 400 euro, die voor bedrijven die zich niet aan de regels houden tot zelfs 4000 euro, zo maakte het kabinet maandag bekend.