Volledig scherm
Windbeer: een beeld van cortenstaal op een olieton. De beer houdt een rotor vast. © Hans La Hey

Windbeer op olieton van Hans La Hey komt op wisselsokkel in Heusden

HEUSDEN -  De Delftse kunstenaar Hans la Hey exposeert het komende jaar met zijn kunstwerk Windbeer op de ‘wisselsokkel’ in de vesting Heusden.  Windbeer is een beeld van cortenstaal dat een zogenoemde Savonius-rotor vasthoudt. Op die rotor is een animatie van een hollende beer te zien. Het is zowel een stilstaand als een bewegend beeld. Het beeld staat op een rode olieton.

De sokkel staat in de Jacob van Eyckpassage, het hofje tussen Wijksestraat en het Burchtplein in de vesting Heusden.

De tegenstelling tussen stilstand en beweging is een belangrijk thema in het werk van La Hay. Het kunstwerk gaat over de opwekking van energie en de problemen die dit veroorzaakt. ,,Een actueel thema", stelt wethouder Peter van Steen van de gemeente Heusden. Het college van burgemeester en wethouders van Heusden koos voor het werk van La Hey op advies van de Kunst Advies Commissie (KAC). Die maakte de keuze uit een aantal inzendingen.

Verdwijning en hoop

‘De Windbeer’ staat volgens de kunstenaar voor de verdwijnende natuur; de rotor (molen) voor de vooruitgang en een hoopvolle toekomst. ,,Een toekomst zonder fossiele brandstof; vaten zijn dan slechts nog sokkels.”

Het kunstwerk wordt waarschijnlijk op 3 juli onthuld. Elk jaar mag een andere kunstenaar een werk op de sokkel exposeren. De kunstenaar krijgt 750 euro, plus maximaal 500 euro voor het plaatsen en later verwijderen van het kunstwerk. Windbeer is zo'n 1.60 meter hoog.

De afgelopen jaren hebben allerlei soorten kunstwerken op de sokkel gestaan.