Volledig scherm
Zamir M. met zijn advocaat Willem Jan Ausma tijdens de behandeling van de rechtszaak half mei. © Renée van den Kerkhof

Zamir M. gaat in hoger beroep tegen uitspraak moord op Laura Korsman (24)

De rechtszaak rond de dood van studente Laura Korsman (24) uit Utrecht krijgt een vervolg. De tot 15 jaar cel en tbs veroordeelde Zamir M. heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

De 32-jarige M. uit Nieuwegein vindt de straf die hij begin deze maand opgelegd heeft gekregen van de rechtbank Midden-Nederland te hoog. ,,Hij wil zo snel mogelijk behandeld worden’’, weet zijn advocaat Willem Jan Ausma, wijzend op de tbs-maatregel.

De man uit Nieuwegein is de enige verdachte in de zaak rond de moord. Op 11 juli 2017 werd Laura in haar studentenkamer aan de Utrechtse Bosboomstraat met tientallen messteken om het leven gebracht. In de periode voor de moord stalkte M. zijn ex-vriendin wekenlang.

Ausma kan zich wel voorstellen dat M. kiest voor een hoger beroep. ,,Met een verse blik laten kijken naar de zaak, daar heeft iedere verdachte recht op.’’ Maar zelf is Ausma niet meer van invloed op de uitkomst van de zaak in hoger beroep, omdat hij afscheid neemt van M. als cliënt.

Ook het Openbaar Ministerie wijst erop dat iedere verdachte recht heeft op in beroep gaan. Maar zelf kiest het OM daar niet voor. Vooral omdat het vonnis van de rechtbank inhoudelijk grotendeels overeenkomt met het standpunt van het OM over de zaak, legt een woordvoerder uit. Wel pakte de uiteindelijke straf voor M. drie jaar lager uit dan de eis van de officier van justitie.

De nabestaanden van Laura onthouden zich vooralsnog van commentaar op de beslissing van Zamir. Wanneer het hoger beroep dient is nog niet duidelijk.

 1. 'Goudstikker' is een zaak van de lange adem
  PREMIUM

  'Goudstik­ker' is een zaak van de lange adem

  In 1995 komt er een discussie op gang over het Joodse kapitaal van slachtoffers van de Holocaust dat al ruim een halve eeuw onbereikbaar op geheime Zwitserse bankrekeningen staat. Dat die kwestie over het opheffen van het bankgeheim rondom deze slapende rekeningen opspeelt, betekent dat de tijdgeest verandert: ethiek en een moreel kompas spreken een woordje mee. En passant krijgt nóg een pijnlijke erfenis van de Tweede Wereldoorlog meer aandacht: roofkunst.
 2. “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  NIEUWKUIJK - Vooropgesteld: wat “Wè nou wir?” al 24 jaar fikst - met een kleine cast een avondvullende cabaretvoorstelling in elkaar steken - verdient alle lof. Dat is een toer, waarbij menig ander gezelschap onderweg al zou zijn afgehaakt. Probeer het maar eens voor elkaar te krijgen om mensen te blijven boeien. Bovendien doet het Kuijkse gezelschap dat zonder regisseur, dus moeten ze zelf uitvinden en ondervinden wat wel of niet werkt. Het heeft lange tijd prachtige producties opgeleverd.