Zeer grote brand bij dakpannenbedrijf in Sprang-Capelle; school met 180 kinderen ontruimd

update+videoSPRANG-CAPELLE - Op een industrieterrein aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle is maandagochtend rond 10.30 uur een zeer grote brand uitgebroken in de loods van dakpannenhandel Bogers. Rond 13.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Het dakpannenbedrijf en een naastgelegen metaalbedrijf werden ontruimd.  Twee leerling-medewerkers van de dakpannenhandel zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel, omdat ze rook hadden ingeademd. Verder hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

De brand veroorzaakte een zware rookontwikkeling, die wegtrok over de Midden-Brabantweg.

Volledig scherm
© Martijn van Bijnen Foto Persbureau Midden Brabant

School ontruimd

Praktijkschool MET  stond vol in de rook. De 180 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar moesten het gebouw uit.  De school ligt zo'n 100 meter van het dakpannenbedrijf. ,,We hebben vaker ontruimingsoefeningen gehouden. De evacuatie naar de verzamelplek is prima verlopen. De school heeft een uitstekend BHV-team", zei directeur-bestuurder Fons de Wolff van MET Praktijkonderwijs Waalwijk. 


De kinderen werden opgevangen in de aula van het verderop gelegen Willem van Oranje College. De praktijkschool was een paar uur lang verboden terrein. Rond 13.00 uur mochten de kinderen terug naar hun eigen school om hun spullen op te halen en naar huis te gaan. 

Ook de bewoners van een aantal woningen werden verzocht een gezondere plek op te zoeken. 

Volledig scherm
De rook bereikte ook MET, school voor praktijkonderwijs. De leerlingen zijn allemaal geëvacueerd. © Bertjan Kers
Volledig scherm
De brand bij dakpannenbedrijf Bogers in Sprang-Capelle. © Martijn van Bijnen/FPBM

Ontploffende lantaarnpalen

Bewoners van woningen aan de Calèche  moesten tijdelijk hun huis verlaten. Door ontploffende lantaarnpalen ontstond kortsluiting waardoor 44 woningen zonder stroom kwamen te zitten.  

Volledig scherm
Foto gemaakt vanuit een van de woningen in de woonwijk vlakbij de dakpannenhandel in Sprang-Capelle. © Alies van der Linden

Enkele hoge muren die de afscheiding vormen tussen de wijk en het bedrijf bezweken nadat de staalconstructie van de brandende hal het door de hitte begaf. Volgens de woordvoerder van  Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant was er geen gevaar doordat de brandweer de weg al had afgezet. Later trok de brandweer ook zelf nog muren om. Zo kon het vuur beter worden bestreden.

De brand veroorzaakte behoorlijke rookoverlast in de omgeving.  De brandweer adviseerde omwonenden om uit de rook te blijven en ramen, deuren en ventilatiegaten te sluiten. 

Knallen

In het pand van het dakpannenbedrijf waren knallen te horen. Volgens de woordvoerder werden die veroorzaakt door ontploffende gasflessen. De brandweer was ter plaatse met een groot aantal wagens en een hoogwerker. 

Waterschap Brabantse Delta was ter plaatse om sloten af te dammen, om te voorkomen dat het vervuilde bluswater zich zou verspreiden.

'Flinke schade'

Volgens de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant heeft het bedrijf 'flinke schade' opgelopen door de brand. Het Team Brandonderzoek van de brandweer onderzoekt wat de oorzaak van de brand is geweest. 

Volledig scherm
De brand woedt op een industrieterrein aan de Tilburgse weg in Sprang-Capelle. © Erik Haverhals Foto Persbureau Midden Brabant
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement