Zeven politieauto's en helikopter naar huis in Waalwijk voor man die met legaal speelgoedwapen in achtertuin zit

videoWAALWIJK - Zeven politiewagens en een politiehelikopter zijn maandagmiddag uitgerukt naar de Beethovenlaan in Waalwijk. Wat bleek: een van de bewoners zat met een legaal speelgoedwapen in zijn eigen achtertuin en een voorbijganger had het aangezien voor een echt wapen. 

Een onbekende melder had een man met een wapen in een van de achtertuinen zien staan en belde direct de politie. De politieagenten namen de dreiging erg serieus en rukten groots uit. Eenmaal ter plaatse bleek dat de man twee legale nepwapens in bezit had en daarmee op eigen terrein bezig was. Uiteindelijk was er dus toch geen dreiging. 

Vaker zo groots uitgerukt

Volgens politiewoordvoerder Dik Advocaat is het gebruikelijk om bij een wapenmelding zo groot uit te rukken, omdat ze niet kunnen inschatten of het wapen echt of nep is. ,,Daarom worden er zelfs weleens mensen door ons onder schot gehouden, omdat nepwapens soms niet te onderscheiden zijn van echte wapens. Dat is nu niet gebeurd, maar elke melding omtrent wapens wordt altijd serieus genomen.” Daarom liepen er maandagmiddag ineens agenten met kogelwerende vesten door de Beethovenlaan en cirkelde er een politiehelikopter boven de woning van de ‘verdachte’.  

Legale nepwapens

Legale speelgoedwapens, voorzien van CE-markering, zijn op eigen terrein toegestaan. Een CE-markering geeft aan dat een product in overeenstemming is Europese regelgeving voor dat product. In dit geval is dus zo dat het speelgoedwapen moet voldoen aan de Europese regels voor speelgoed. 

Ondanks dat het wapen dat je hebt legaal is, wordt er wel verzocht op te letten als je te zien bent, zoals in een tuin, omdat de wapens voor echt kunnen worden aangezien. Dat was in deze situatie het geval. De man is daar door de agenten streng op aangesproken om herhaling te voorkomen. 

Volledig scherm
Misverstand in Waalwijk: Man zit met legaal speelgoedwapen in eigen tuin, politie rukt uit met 7 auto's en politiehelikopter. © FPMB / Erik Haverhals
Volledig scherm
Misverstand in Waalwijk: Man zit met legaal speelgoedwapen in eigen tuin, politie rukt uit met 7 auto's en politiehelikopter. © FPMB / Erik Haverhals
Volledig scherm
Zeven politieauto's en helikopter naar huis in Waalwijk voor man die met legaal speelgoedwapen in eigen achtertuin zit. © FPMB / Erik Haverhals