Volledig scherm
Cultureel centrum De Voorste Venne in Drunen, tijdens de heropening vorig jaar oktober. © Beeld Werkt

'Zwijgend’ zoeken Voorste Venne en Heusden een uitweg

DRUNEN - ‘Een zorgvuldige en vlotte overdracht’. Daarover gaan de gesprekken tussen het bestuur van stichting De Voorste Venne in Drunen en de gemeente Heusden. Bovenaan het verlanglijstje staat het vinden van een bestuurder, die de plaats moet innemen van het recent opgestapte bestuur. Ook wordt gezocht naar een interim-manager. 

Eind volgende week verwachten ze met namen naar buiten te komen. Dat laten gemeente en bestuur in een gezamenlijke verklaring weten. Verder doen ze er het zwijgen toe. In elk geval lijkt wel duidelijk dat een eventuele doorstart van het oude bestuur, er niet meer in zit.

Heusden moest bijspringen

De Voorste Venne maakte oktober vorig jaar een nieuwe start, na een grote renovatie van het gebouw. Na een paar maanden zag het bestuur zich genoodzaakt bij de gemeente aan te kloppen, vanwege financiële problemen. Mede door langdurige ziekte vielen de personeelskosten tegen, er waren enkele andere tegenvallers en ook inkomsten bleven wat achter. Probleem was ook dat de nieuwe stichting geen enkel financieel vlees op de botten had. De subsidie van drie ton (waarvan een ton huur moet worden betaald) bleek onvoldoende.

Volledig scherm
Wethouder Peter van Steen (Gemeentebelangen). © Paul Engelkes/gemeente Heusden

Heusden bood een voorlopige uitweg uit de problemen, onder meer door de huur op te schorten. Dat gebeurde in het najaar nog een keer. Al met al heeft de stichting aan het einde van het jaar naar verwachting een betalingsachterstand bij Heusden van zo'n 260.000 euro.  Andere schulden zijn er niet, zo is steeds gesteld.

Burgemeester en wethouders werkten aan een  voorstel over ‘hoe nu verder'. Toen het bestuur van De Voorste Venne half november over de inhoud daarvan werd bijgepraat, besloot het op te stappen. Het zag geen mogelijkheid nog verder te gaan, mede omdat wethouder Van Steen liet doorschemeren dat niet iedereen meer evenveel vertrouwen in het bestuur had. Omgekeerd bleek dat ook het geval. Verder bestaat verschil van inzicht over de ambities van het cultureel centrum en over de hoogte van de benodigde subsidie.

Niemand dacht aan aanloopkosten

In opdracht van Heusden maakte adviesbureau BMC een analyse van de situatie. Daarin komt naar voren dat niemand vooraf rekening hield met aanloopkosten, terwijl die er altijd zijn. Ook bij de hoogte van de subsidie, afgezet tegen de rol en functie van de Venne, plaatste BMC vraagtekens. BMC adviseerde ook dat er ander bestuur moest komen, om een goede herstart te kunnen maken.