Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

50.000 euro naar werk voor vluchtelingen in Waalwijk, Heusden en Loon op Zand

WAALWIJK - Nog voor de subsidie binnen is, willen de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk beginnen met de proef om vluchtelingen met een status sneller naar werk te begeleiden. De drie gemeenten stellen hier gezamenlijk 50.000 euro voor beschikbaar.

In augustus horen de gemeenten of het Ministerie van Sociale Zaken en de provincie een subsidie willen verstrekken. Voor de proef moet worden gekeken naar de opleidings- of werkachtergrond van de vluchteling voordat die geplaatst wordt bij een gemeente. Zo zouden vluchtelingen met ervaring in de logistiek eerder naar Waalwijk komen, in metaalervaring naar Heusden en in leisure naar Loon op Zand.

Subsidie
Deze proef moet aansluiten bij de wens van het adviescollege van de regering (WRR) om vluchtelingen snel te laten integreren. Voor augustus moet duidelijk zijn of het ministerie en de provincie subsidie willen verstrekken van in totaal 260.000 euro. Als ze dat niet willen, wordt de proef voortgezet in een lichtere vorm. Met die vorm wordt nu alvast gestart omdat er volgens de gemeenten geen tijd te verliezen is.

Integratie
Twintig statushouders worden geselecteerd en er komt een makelaar bij Baanbrekers die hen gaat coachen. Er wordt gelijktijdig gewerkt aan huisvesting, het leren van Nederlands en werk. Eerder gebeurde dit vooral stapsgewijs. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is de statushouders zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.

Bijstand
Op dit moment telt Waalwijk 790 mensen in de bijstand. Dit jaar worden 120 vluchtelingen in de gemeente geplaatst, voornamelijk uit Syrië en Eritrea. Als zij geen werk vinden, stijgt het aantal bijstandsgerechtigden met 15 procent. ‘Als ze goed worden gecoacht, hebben ze kansen op de arbeidsmarkt’, laat Waalwijk weten.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Waalwijk, Heusden e.o.