Volledig scherm
Waterput gevonden bij aanleg stadstuin Waalwijk © Marvin Doreleijers/FPMB

Aannemer stuit op ruim 100 jaar oude waterput in Waalwijk

WAALWIJK - Tijdens het graven voor de aanleg van een stadstuin in Waalwijk  stuitte aannemersbedrijf Van Wijlen woensdag op een meer dan honderd jaar oude waterput. 

Volgens secretaris Ad van den Houdt van heemkundekring De Erstelinghe in Waalwijk betreft het een waterput uit de negentiende eeuw. ,,We weten het niet precies want ik ben geen deskundige op dit gebied, maar het eerste huis in dit gebied is in 1842 gebouwd. Naderhand zijn er woningen afgebroken en opnieuw gebouwd. Het huis naast de waterput werd later gebouwd."

Het is niet de eerste keer dat een waterput wordt aangetroffen in Waalwijk. Van den Houdt: ,,Twintig jaar geleden hebben we een put gevonden aan het Raadhuisplein, later ook aan de Grotestraat. Dat waren putten met een open bovenkant, waar je echt in kon. Die putten zijn allemaal weggedaan."

Bewaren

Daarom hoopt de heemkundekring dat deze put kan worden behouden. ,,Je zou er een muurtje omheen kunnen neerzetten en een glazen plaat overheen kunnen zetten, zodat het mooi bewaard kan blijven", geeft Van den Houdt aan. ,,Maar ja, wie gaat dat betalen." 

De gemeente Waalwijk, die opdracht gaf tot aanleg van de stadstuin, bekijkt nog hoe ze met de vondst omgaat en of er verder onderzoek wordt gedaan. 

Volledig scherm
Vermoedelijk is de waterput meer dan honderd jaar oud. © F­oto FPMB / Marvin Dor­eleijers

Waalwijk, Heusden e.o.