Volledig scherm
Het Acting Out-theater in De Leest in Waalwijk © Beeld Werkt

Acteren in De Leest en in het gewone leven

WAALWIJK - Acting out is een Engelse term voor gedrag waarbij een persoon destructief en agressief handelt, zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen. Dat begrip was bij Kunstencentrum Waalwijk niet bekend toen het theaterfestival deze naam werd gegeven. Want bij toneel, dans, musical moet plezier maken en uitstralen voorop staan. En dat deed het ook, afgelopen weekend in Theater De Leest.

Toch was acting out voor Tess de Ronde (11) uit Waalwijk wel degelijk van toepassing. Zij speelde in het stuk Lang en gelukkig de rol van boze stiefmoeder; de teksten die uit haar mond kwamen waren hooghartig, vervelend. In het echt is ze een aardige en vlotte meid, die haar hart verpand heeft aan acteren. 

Ook leuk voor haar: ze heeft bij Kunstencentrum Waalwijk Floor Aerts (12) uit Waalwijk leren kennen. Floor, in Lang en gelukkig in de rol van Roodkapje die verliefd wordt op de wolf, een vegetariër - dat weer wel -, en Tess zijn door het toneel hartsvriendinnen geworden. ,,Als we bij elkaar zijn en we gaan samen iets doen, dan nemen we allebei al snel een andere rol aan. Dan eindigt het bijna altijd in een toneelstukje", zegt Tess. 

Toneel, het heeft de twee meiden veel meer opgeleverd dan alleen de planken. Tess: ,,Het helpt mee met spreekbeurten." Floor: ,,Vind ik ook, ik was bang om voor de klas te staan. Nu niet meer, ik durf meer. Al was ik vandaag zenuwachtig. Zo'n grote, zoveel mensen." Tess: ,,Heb ik geen last van gehad. Je moet gewoon niet naar het publiek kijken." Waar ze wel problemen mee had: ,,Lopen op hoge hakken."

De theatertak van Kunstencentrum Waalwijk bloeit: er worden prijzen binnengehaald. En de tak groeit. ,,Steeds meer kinderen melden zich aan", zegt Toontje Schmink, die ondersteuning bij het festival. ,,Zien spelen, doet spelen. Ook ouders merken dat theater iets toevoegt aan de ontwikkeling van hun kind. Dat je iemand anders kunt zijn, dat vinden kinderen prachtig."

Waalwijk, Heusden e.o.