Volledig scherm
Kwantsa (11) en Viktoria (7), meisjes met een Georgisch-Jezidische achtergrond, moeten na 7 jaar verblijf in Nederland, wellicht terug naar Georgië. © Petities.nl

Actie voor Kwantsa en Viktoria richt zich op Den Haag: Sprang-Capellenaren willen Georgische vluchtelingen houden

SPRANG-CAPELLE - De actie om de Georgische vluchtelingen Kwantsa en Victoria in Nederland te laten richt zich nu tot Den Haag. De 3.470 handtekeningen die in november aan de gemeenteraad van Waalwijk werden gegeven zijn teruggevraagd en worden als het aan de initiatiefnemers ligt binnenkort aangeboden op het Binnenhof. 

Ook zijn er extra handtekeningen bijgekomen. De actie van Steungroep Kwantsa & Viktoria heeft nu 4.330 handtekeningen opgeleverd. ,,Dat is het dubbele van wat we hadden verwacht", zegt dominee Bert van der Linden, die de actie coördineert. ,,Dit initiatief werd heel breed gedragen. In eerste instantie vanuit de school en de PKN-kerken, later hebben de regionale rooms-katholieke kerken er zich bij aangesloten." 

Op 9 november werden meer dan drieduizend handtekeningen aangeboden aan burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Waalwijk. ,,We hebben ze teruggevraagd, we willen ze nog gaan gebruiken voor politiek Den Haag. En het aantal is opgelopen tot ver over de 4000. We proberen op dit moment de juiste mensen te bereiken die dit gezin zouden kunnen helpen. Voor Kerstmis hopen we duidelijkheid te hebben of we hierin slagen. Mocht dit niet zo zijn dan kunnen we altijd nog een ander kanaal proberen: weer de publiciteit zoeken. In ieder geval hebben we de gemeenteraad gevraagd om hun contacten in Den Haag aan te wenden."

Gevlucht

Kwantsa en Viktoria zijn de kinderen van Jimi en Khatuna Akhmedov. Het jezdische gezin voelde zich gediscrimineerd en niet meer veilig in hun vaderland Georgië. Ze vluchtten. Sinds 2010 wonen ze in Nederland, nu in Sprang-Capelle. Het gezin heeft een verblijfsstatus aangevraagd, maar niet gekregen. 

Terugkeren, zo meent de steungroep, zou een slechte zaak zijn voor de kinderen: ze zijn in Nederland opgegroeid en Kwantsa heeft speciaal onderwijs nodig. ,,Gezien het grote aantal handtekeningen onderschrijven veel mensen dat de kinderen de dupe zouden worden. Hartverwarmend is dat. Voor Jimi en Khatuna is dit signaal heel fijn. Ze voelen zich niet in de steek gelaten, mensen bekommeren zich echt om hen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.