Volledig scherm
Minister Eric Wiebes kreeg donderdag een groot aantal handtekeningen overhandigd tegen de gaswinningsplannen in Waalwijk en Loon op Zand. Peter Flohr uit Loon op Zand (met microfoon) en Waalwijker Frank den Braven (links van Flohr) waren daarvoor met een kleine delegatie naar Den Haag afgereisd. © Pierre Crom

Actievoerders tegen gaswinning: 'Minister heeft serieus naar ons geluisterd'

DEN HAAG - De oproep aan minister Eric Wiebes was duidelijk. Leg  de gaswinning in de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand aan banden. Dat was donderdagmiddag de boodschap van een kleine delegatie uit De Langstraat. In Den Haag, voorafgaand aan het kamerdebat over de Mijnbouwwet, kregen minister en kamerleden een groot aantal petities overhandigd. 

De acties in Waalwijk en Loon op Zand leverden samen een kleine 2700 handtekeningen op. Het protest richt zich op de plannen van Vermilion Energy dat tot 2026 door wil gaan met gaswinning in Waalwijk-Noord en Loon op Zand. De tegenstanders vinden dat de plannen haaks op de lokale en internationale klimaatdoelstellingen staan. 

Zorgen

Ook zijn er grote zorgen over de manier waarop het gas wordt gewonnen. Bij het zogeheten 'fracken' wordt met veel water en chemicaliën het laatste gas uit de bodem gehaald.

De minister heeft geen harde toezeggingen gedaan, maar dat hadden de actievoerders ook niet verwacht. ,,We hebben het idee dat minister Wiebes in ieder geval heel serieus naar ons verhaal heeft geluisterd'', stelt Frank den Braven, oprichter van de actiegroep Niet Fracken in Waalwijk. Ook Peter Flohr uit Loon op Zand vond het een nuttige bijeenkomst. ,,Het is belangrijk dat je dit geluid laat horen."

Naast de delegatie uit De Langstraat waren er ook vertegenwoordigers van het Friese Smallingerland aanwezig, waar Vermilion nieuwe gasvelden wil aanboren. Ook Milieudefensie steunde de actie.