Volledig scherm
© Thinkstock

Adviesraad stopt na ruzie met Waalwijk

WAALWIJK - Er zijn 2 zaken die de WMO-Adviesraad zo hoog zitten, waardoor ze onmiddellijk het werk heeft neergelegd. Beschuldiging 1: wethouder Ronald Bakker erkent de kennis en kunde van de raad niet. Beschuldiging 2: de adviesraad is willens en wetens door de gemeenteraad ‘gepiepeld’. Er komen voorlopig geen adviezen meer over beleid die met zorg te maken hebben.

Voor wethouder Ronald Bakker komt de beslissing abrupt. „Dit is onverwacht. De relatie met de adviesraad was tot dusver prima, hoewel er soms meningsverschillen waren.” Hij heeft weinig begrip dat deze zaken bij de raad zo hoog zitten dat ze zonder waarschuwing is gestopt.

Wat is er nou aan de hand?
​De gemeente gaat een nieuwe adviesraad instellen, de Sociale Adviesraad. Die gaat het werk dat de Wmo-Advies raad deed deels overnemen, plus aanvullende taken. De Wmo-Adviesraad is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe raad. Vrijwel alle adviezen zijn overgenomen door de gemeenteraad. Maar de raad had één wijziging. En daar wringt de eerste schoen. In de oorspronkelijke plannen zou de nieuwe adviesraad uit 8 leden bestaan, verdeeld over 4 portefeuilles. Eén van hen zou ook voorzitter worden. De gemeenteraad wil echter dat er een negende lid komt, dat puur als voorzitter opereert. „Dit is niet met ons overlegd, dat is tegen de afspraken in”, zegt Henk Hoogendoorn van de Wmo-Adviesraad.

Solliciteren
Ook zullen 4 leden van de WMO-Adviesraad doorschuiven naar de nieuwe adviesraad. Maar wethouder Bakker wil dat de leden toch eerst solliciteren. Dat is voor de Wmo-adviesraad hun eer te na. „We hebben jarenlang deskundig advies uitgebracht”, zegt Hoogendoorn. „En dan moeten we ook nog solliciteren om dat te laten zien?” Volgende week is er een gesprek tussen de wethouder en de adviesraad.

Waalwijk, Heusden e.o.