Volledig scherm
Het mozaïek aan de voormalige Walewyc-Mavo. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Alles op alles voor behoud van mozaïekmuur op oude Walewyc

WAALWIJK - Het metersgrote mozaïekkunstwerk dat nu nog de gevel van de oude Walewyc-mavo in Waalwijk siert, verhuist mogelijk naar Theater De Leest of middelbare school De Overlaat. Beide directeuren zijn bereid het kunstwerk van de Arnhemmer Berend Hendriks op hun terrein te plaatsen.

Wel stellen ze een strikte voorwaarde: ze willen geen cent voor de verhuizing betalen. De tijd dringt. De oude school aan het Vredesplein moet binnenkort wijken voor 2 appartementencomplexen.

Aanvankelijk maakte niemand zich druk om het kunstwerk, dat in 1949 werd gemaakt. Totdat de Bond Heemschut de mozaïekmuur in april in beeld kreeg. Zij meldde zich bij de gemeente met een reddingsplan. Heemschut vroeg ook de Waalwijkse architect Marina Moons zich ervoor in te zetten. „Het kunstwerk is van historische waarde voor Waalwijk.

Het toont hardwerkende jongemannen die de toekomst voor zich hebben. Het is met elan gemaakt, in de tijd van de wederopbouw. Ik ben rond gaan rijden om te kijken of er gegadigden waren om het te plaatsen.” Beide directeuren geven aan plek te hebben, maar ze beschikken niet over de financiële middelen.

Waalwijk, Heusden e.o.