Volledig scherm
© Daphne van Breemen

Baardwijkse St. Ambrosius viert 225-jarig jubileum met feestelijke gildedag

WAALWIJK - Vanwege het 225-jarig bestaan hield het St. Ambrosiusgilde uit Baardwijk zondag een gildedag voor de gildenbroeders en 10 andere gildes uit De Langstraat. Alle leden waren gekleed in traditioneel kostuum.

De dag begon met de heilige mis in de aula van Scholengemeenschap de Overlaat, die werd vervolgd door een optocht rondom het woonzorgcentrum Eikendonk. Vaandelzwaaiers, tamboers, koningen en koninginnen, keizers en zilverdragers zorgden voor een kleurrijke stoet. Ook burgemeester Kleijngeld was aanwezig, die samen met de Baardwijkse gildebroeders erewijn dronk.

Kostuums
De rest van de dag waren er wedstrijden met de kruisboog op de wip. Alle gildebroeders van de deelnemende gildes doen daar aan mee. Volgens ere-hoofdman Henk Pullens (80) uit Waalwijk kan het gilde nog wel extra leden gebruiken. ,,Maar het is lastig om die te bereiken, want de meeste jongens vinden onze pakjes maar niks, die willen ze niet aan." In 1791, toen het gilde werd opgericht, waren de kostuums nog geen probleem.

Waalwijk, Heusden e.o.