Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Begeleiding vluchteling in Waalwijk faalt

WAALWIJK - Van de 127 vluchtelingen die de gemeente Waalwijk sinds 2013 begeleidde naar een betaalde baan, hebben er slechts 6 werk gevonden. De mislukte aanpak is ook te wijten aan de gemeente die te weinig sturend was en te veel taken over liet aan anderen.

Dat concludeert onderzoeksbureau Radar in een onderzoek op verzoek van de gemeenteraad. Organisaties en vluchtelingen werden ondervraagd. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning werden te stapsgewijs geholpen waardoor de vaart uit de inburgering is gehaald.

Volgorde
In het rapport wordt hard geoordeeld over de rol die de gemeente heeft gespeeld. Zo zouden vluchtelingen eerst het Nederlands onder de knie moeten krijgen voordat ze een baan vinden. Die volgorde blijkt in de praktijk lastig te zijn, denken de onderzoekers. Ook was de gemeente te weinig sturend en liet het te veel taken over aan Baanbrekers en Vluchtelingenwerk.

Slag
De uitkomsten verrassen wethouder Hans Brekelmans niet. „We wisten dat we een slag moesten maken, dit onderzoek bevestigt dat beeld.” In grote lijnen herkent de gemeente zich in de kritiek van Radar, maar er worden ook kanttekeningen gezet. De gemeente betwijfelt of het onderzoeksbureau op de correcte manier te werk ging. De vluchtelingen waarmee Radar sprak, zijn bijvoorbeeld geselecteerd door Vluchtelingenwerk. ‘Hoe objectief is de beoordeling als de selectie door de te beoordelen partij vooraf gemaakt wordt?’

Bekijk het laatste nieuws over vluchtelingenopvang in de regio op bd.nl/vluchteling.

Waalwijk, Heusden e.o.