Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bert uit Waalwijk voelt zich 'besodemieterd' door Belastingdienst

DEN HAAG/WAALWIJK - ,,Besodemieterd door de Belastingdienst, zo voel ik dat", zei Waalwijker Bert van Dal maandag bij de Raad van State tijdens een huurtoeslagzaak. Door de belastingaangifte verkeerd in te vullen raakten hij en zijn vrouw deze toeslag kwijt.

 Van Dal leeft vanwege persoonlijke omstandigheden al enkele jaren van tafel en bed gescheiden van zijn echtgenote. Die woont op haar zelf en heeft door een gering inkomen recht op huurtoeslag. Alleen in 2015 ging het mis. Een paar maanden na ontvangst van de definitieve aanslag over 2015 kreeg hij een definitieve berekening van de Toeslagendienst. 

Tot zijn verbijstering zette die dienst de huurtoeslag op 0 euro en moet zijn vrouw ruim 2000 euro voorschot terugbetalen. De reden is de verdeling van hun vermogen in de aangifte inkomstenbelasting. 

Te laat

Van Dal zei dat het aangifteprogramma die verdeling als meest gunstigste voor hun situatie aangaf. ,,Nu rekent de Toeslagendienst opeens het spaargeld aan mijn vrouw toe terwijl dat bij mij zit. Verder was ik volgens de Belastinginspecteur te laat om nog de verdeling van het vermogen te wijzigen, '' aldus Van Dal tegen rechter en staatsraad G. Jurgens.

De staatsraad wilde van de Toeslagendienst weten of dit vaker voorkomt. Maar die zei dat het niet zo vaak voorkomt dat toeslagpartners apart wonen. De woordvoerder van de Toeslagendienst vindt dat Van Wal zelf had kunnen weten dat iemand die een toeslag aanvraagt niet over spaargeld, of ander vermogen mag beschikken. 

Uitspraak volgt over enkele weken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.