Volledig scherm
© Brabants Dagblad

Bewoners Besoyen in Waalwijk boos om kamerverhuur aan arbeidsmigranten

WAALWIJK - Twee keer heeft de gemeente Waalwijk in mei een vergunning voor kamerverhuur aan arbeidsmigranten in de wijk Besoyen verstrekt terwijl de kamerverhuren niet aan alle regels voldoen. Het is voor buurtbewoners een doorn in het oog. De gemeente heeft welbewust een uitzondering voor de pandeigenaren gemaakt. De bezwarencommissie heeft de zaak in behandeling.

Het gaat om panden aan het Westeinde 10 en de Besoyensestraat 2a. Volgens de regels, die onder meer zijn bedoeld om overlast te voorkomen, moeten woningen waar kamers worden verhuurd minstens 100 meter van elkaar af staan. Aan het Westeinde is het echter 74 meter tot het volgende pand met kamers, in de Besoyensestraat zelfs 48 meter. Ook zouden er te weinig parkeerplekken zijn.

Gevoelig punt
Dat gemeente de kamerverhuur toch mogelijk maakt, ligt juist in de wijk Besoyen gevoelig. In april weigerde Waalwijk de vergunning voor kamerverhuur in voormalig zorgcentrum Samarja te verstrekken, mede op basis van in allerijl opgesteld nieuw beleid. Daar was een plan om 120 arbeidsmigranten te huisvesten. Nu wijkt de gemeente alweer af van diezelfde nieuwe regels.

De gemeente vindt dat de pandeigenaren anders ‘onevenredig’ zouden worden benadeeld. Volgens de oude regels wordt wel aan de parkeernormen voldaan, met de nieuwe regels komen ze beide slechts één parkeerplaats tekort. De pandeigenaren willen huisregels opstellen en een beheerder aannemen waardoor ze proberen overlast te voorkomen, stelt de gemeente.

Waalwijk, Heusden e.o.