Volledig scherm
© Thinkstock

Bezorgde bewoners halen alles uit de kast voor veilige rotonde in Waspik

bd la jve vaartjeWASPIK - Ze hadden van alles uit de kast gehaald. 363 handtekeningen waren verzameld, ruim veertig bezorgde bewoners werden opgetrommeld voor de discussieavond met de politieke partijen en die bewoners hadden grote spandoeken meegenomen. Hun inzet is duidelijk: rotonde ’t Vaartje in Waspik moet worden verplaatst zodat hij veiliger wordt voor fietsers.

Maar of hun wens wordt ingewilligd, is zeer de vraag. Raadsleden van coalitiepartijen VVD, CDA en Lokaal Belang bleken donderdagavond kritisch. Jan van Baardwijk, raadslid van Lokaal Belang: ,,Ik heb nog nooit een onveilige situatie daar gezien, terwijl ik er geregeld kom.”

Veiliger maken
De gemeente wil de weg en de rotonde opknappen omdat het asfalt is versleten. Een mooi moment om de rotonde meteen veiliger te maken, vinden de inwoners. Op initiatief van de politieke partijen vormden ze afgelopen zomer een werkgroep waar ook ambtenaren van de gemeente in zaten. Daaruit rolde een alternatief plan. De rotonde zou twintig meter worden verplaatst en er zou een apart fietspad komen.

Een prima idee, maar ver over het budget, meende de gemeente die toch het oorspronkelijke, soberder opknapbeurt. Omdat voor het alternatieve plan zo veel grond moest worden verplaatst, zou het ruim 600.000 boven het budget komen. Dat betekent meer dan een verdubbeling van de kosten.

De bewoners hebben echter een heel ander verhaal en willen een meerderheid van de politiek overtuigen. Bewoner Bjorn Bögemann: ,,Als je met kleine kinderen naar de polder fietst en over de rotonde komt, dan hou ik mijn hart vast."

Waalwijk, Heusden e.o.