Volledig scherm
De toren van de Sint Jan in Waalwijk kan er na een grondige opknapbeurt weer tientallen jaren tegen. Pastoor Marcel Dorssers (rechts) en Ad van Heesbeen (voorzitter van de Vrienden van de Sint Jan) zijn er maar al te blij mee. © Beeld werkt

Bij de Sint Jan in Waalwijk prijzen ze zich gelukkig

WAALWIJK - Mede dankzij een ingrijpende restauratie is de Sint Jan de Doper in Waalwijk behouden gebleven als kerk. Er moet nog best het een en ander aan het gebouw gebeuren, maar de eerste klap is een daalder waard.

Na vier, vijf maanden is de toren van de Sint Jan in Waalwijk uit de steigers. Zondag komt bisschop Gerard de Korte naar Waalwijk. Hij leidt dan een speciale dienst om de afronding van de restauratie te vieren.

Quote

Er zaten nog kogelgaten uit de oorlog in

Ad van Heesbeen, Vrienden van de Sint Jan

Het bisdom wilde de kerk een aantal jaren geleden juist aan de eredienst onttrekken. Het was onbetaalbaar om de kerk nog in stand te houden. En juist daarmee zette het bisdom indirect de redding van de Sint jan in gang. ,,We zijn blij dat het bisdom dat plan had", zegt Theo van der Vight, bestuurslid van de parochie. ,,Want daardoor is een actie op gang gekomen die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt."

Het benodigde geld kwam er. Zes ton voor de toren. Dankzij de Vrienden en vele anderen; subsidies, donaties. Het bisdom liet zich overtuigen dat de Sint Jan niet zomaar een kerk was, maar een van de weinig nieuw-Byzantijnse kerken temidden van een veelheid aan neo-Gotische kerken.

En nu is er dus een grote slag geslagen. De toren kan er weer tientallen jaren tegenaan. ,,Er waren ook nog ornamenten van de Waterstaatskerk, de voorganger van de Sint Jan, in de toren verwerkt. Helaas waren die in zo'n slechte staat dat ze niet konden blijven zitten." 

Synchroon

Verder zijn de wijzerplaten van de zes uurwerken opnieuw verguld, de klokken zijn voorzien van ledverlichting, en ze lopen nu allemaal synchroon. Pastoor Marcel Dorssers is dik tevreden. ,,Het is heel belangrijk dat er nieuwe activiteiten zijn ontstaan. We hebben nu de Vrienden van de Sint Jan, er worden concerten georganiseerd, er zijn rondleidingen, we hebben veel betrokken mensen. "

Klaar zijn Dorssers en de Vrienden nog niet. ,,Binnen vijf jaar moeten we beginnen aan het metselwerk onder de koepel en de ramen van de sacristie en de kelder", zegt Dorssers. ,,Dat is fase twee. Dat gaat ongeveer 2,5 ton kosten. Fase drie is een nieuwe verwarmingsinstallatie." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement