Volledig scherm
© Thinkstock

‘Blijf met je handen van de boa’s af’

WAALWIJK - Vorige week woensdag werd een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in Waalwijk mishandeld door een inwoner. Volstrekt ontoelaatbaar, vindt leidinggevende Eric De Jong, die het incident dan ook hoog opneemt. „Dit mág niet voorkomen.”


Het gaat goed met hem. Hij heeft er althans fysiek niets aan overgehouden. Maar dat het er mentaal inhakt, weet De Jong zeker. „Het houdt hem flink bezig. Hij heeft vragen in zijn hoofd. Wat nou als hij de man weer op straat tegenkomt? Wat gebeurt er dan? Hoe reageren ze? Zal de man weer agressief worden? Hij weet dat nog niet."

De boa had de dader van de mishandeling al waarschuwingen gegeven omdat hij illegaal grond dumpte op het terrein naast zijn woning aan de Winterdijk en dat moest hij opruimen. Bij een hercontrole die dag bleek de grond er nog steeds te liggen. De boa schreef een boete uit en stopte die in de brievenbus van de man. De man werd daarop boos en terwijl de boa al in zijn auto zat en weg wilde rijden, zette hij een bladblazer voor de auto. Hij trok het portier open en begon op de boa in te slaan.

Praten
Zijn leidinggevende en een andere boa willen graag hun verhaal doen. „We praten er veel over”, zegt boa Sonja Ophorst. „Zo’n verhaal heeft impact op het hele team”, vertelt De Jong. Dat de gemeente het ook hoog opneemt en het niet zomaar als incident wil afdoen, is duidelijk. Daags daarna liet de gemeente een ongebruikelijk persbericht uitgaan, met daarin een reactie van burgemeester Nol Kleijngeld. ‘Dit is gedrag dat we niet pikken’, schrijft hij. ‘Laat ik heel duidelijk zijn: geweld tegen mensen met een publieke taak is onacceptabel. Hoe boos je ook bent, je blijft met je handen van mensen af.’

Lees meer over de gevolgen van de mishandeling in het Brabants Dagblad van 12 november, editie Langstraat.

Waalwijk, Heusden e.o.