Volledig scherm
De vijver en sloot rondom de Groen van Prinstererlaan in Waalwijk is vervuild met botulisme. © Waterschap Brabantse Delta

Botulisme in waterpartij aan de Groen van Prinstererlaan in Waalwijk

WAALWIJK - In de waterpartij aan de Groen van Prinstererlaan in Waalwijk is botulisme geconstateerd. Het gaat om de waterpartij gelegen tussen de Groen van Prinstererlaan, Teisterbantlaan, Doctor Kuyperlaan en Meester van Bossestraat.

Botulisme is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door de botulisme-bacterie (Clostridium botulinum) die een gifstof uitscheidt.

Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Waalwijk controleren het water regelmatig, onder andere op de aanwezigheid van dode watervogels. Vogelkadavers zijn namelijk de belangrijkste verspreidingsbron van botulisme. Vorig jaar in augustus werd er ook al botulisme in deze sloot geconstateerd.

Niet aanraken
De gemeente roept inwoners op om contact met het water te mijden en huisdieren niet in het water te laten zwemmen, om zo besmetting en verspreiding van de botulisme-bacterie te voorkomen. ,,Wanneer wijkbewoners dode eenden of andere watervogels in het water zien liggen, is het advies om ze niet zelf aan te raken maar contact op te nemen met het waterschap."

Waarschuwingsborden
De gemeente Waalwijk plaatst borden bij de betreffende waterpartijen om omwonenden en passanten te waarschuwen. Wanneer de temperaturen lager worden, wordt de botulisme-bacterie minder actief en verdwijnt het risico op besmetting.

Waalwijk, Heusden e.o.