Volledig scherm
De Bovenlandse Sluis © Heijmans

Bovenlandse Sluis in Waalwijk krijgt grondige opknapbeurt

WAALWIJK - Opknappen, afstandsbediening inbouwen en voorzien van een nieuwe vissluis. Zo luidt het devies van aannemer Heijmans bij de grootschalige opknapbeurt voor de Bovenlandse Sluis in het Drongelens kanaal bij Waalwijk. Waterschap Aa en Maas heeft de renovatie begroot op ruim 4 miljoen euro.

Heijmans gaat metselwerk, beton en natuurstenen onderdelen van sluis herstellen. De sluis verkeert in slechte staat en voldoet niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. Daarom worden ook schuiven en andere ijzerwerken vervangen of gerepareerd.
​Naast restauratie van de sluis wordt de technische installatie ervan gemoderniseerd en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en controleren.

Vissluis
Om vismigratie tussen de Bergsche Maas en het Drongelens kanaal te stimuleren, integreert Heijmans een nieuwe vissluis in de Bovenlandse Sluis.
De werkzaamheden worden buiten het zogenoemde stormseizoen uitgevoerd en starten april 2017 en zijn in oktober van dat jaar afgerond. Gedurende de werkzaamheden blijft de sluis in bedrijf.

Volledig scherm
De Bovenlandse Sluis © Heijmans