Volledig scherm
De Waalwijkse brug aan de Vijverlaan nabij het Hoefsven is een van de matige bruggen. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Bruggen in de regio Waalwijk kosten tonnen

WAALWIJK - Bijna één op de vijf gecontroleerde bruggen in de gemeente Waalwijk is van matige kwaliteit. Eén brug, aan de Ds. Louwe Kooymanslaan, is zelfs ronduit slecht. Die brug werd eind januari uit voorzorg gesloten.

Dat blijkt uit een overzicht dat de gemeente naar de staat van onderhoud bruggen heeft laten maken. De inventarisatie volgt op het plan van de gemeente om twee van de vier bruggen bij de Reiger in Sprang-Capelle te verwijderen.

De bruggen voor fietsers en voetgangers zijn meer dan 25 jaar oud en zouden flink opgeknapt moeten worden. Maar volgens de gemeente worden ze weinig gebruikt, waardoor weghalen de beste optie is. Bewoners zijn faliekant tegen. Een definitieve beslissing is nog niet genomen. Deze bruggen zijn niet de enige die aandacht nodig hebben.

750.000 euro nodig
​Van de 41 nu gecontroleerde bruggen is er één brug van slechte kwaliteit, 15 zijn matig, 18 redelijk en zeven zijn goed. Bij de overige bruggen, 50 in totaal, is onlangs nog onderhoud geweest of ze zijn nog zo goed als nieuw. Zij zijn niet in het overzicht opgenomen. Om alle bruggen te kunnen onderhouden is de komende tien jaar ruim 750.000 euro nodig, meer dan een verdubbeling van het huidige budget. Nu wordt jaarlijks 35.000 euro uitgegeven, dat moet volgens wethouder Jan van Groos worden verhoogd naar 75.000 euro.

Waalwijk, Heusden e.o.