Jan Hamming wordt burgemeester van Zaanstad.
Volledig scherm
Jan Hamming wordt burgemeester van Zaanstad. © Robin van Lonkhuijsen

Burgemeester Jan Hamming naar Zaanstad: 'Een zwaargewicht, ik wist dat hij eens zou vertrekken'

HEUSDEN - Ze was er even stil van, fractievoorzitter Hannie van den Dungen van Heusden Eén, toen burgemeester Jan Hamming haar maandagavond inlichtte over zijn vertrek naar Zaandstad. ,,Ik ben ervan geschrokken."

Jan Hamming is vijf jaar burgemeester in Heusden. ,,Hij is een zwaargewicht, een hele goede burgemeester, dus ik wist wel dat hij eens zou vertrekken. Maar ik had verwacht dat hij er in Heusden nog één periode aan vast zou plakken."

Zaanstad krijgt een voortvarende burgemeester, vindt Van den Dungen. ,,Maar ook een mensen-mens. Gewoon een hele aardige man."

Fractievoorzitter Martijn van Esch van DMP Heusden vindt het vertrek van Hamming jammer, maar begrijpt de burgemeester wel. ,,Hamming had me verrast als hij naar Den Haag was gegaan. Hij is een man voor het lokale bestuur. Zaanstad is een pittige gemeente zo heb ik begrepen, dus dat past bij hem. Hij houdt wel van een uitdaging." 

Caspar van den Brandt van Gemeentebelangen is niet verrast dat Hamming vertrekt. ,,Bij zijn aantreden hadden we het er al over: we mogen blij zijn als hij één termijn blijft." Van den Brandt vindt het jammer dat Hamming vertrekt, maar gunt het hem van harte. ,,Hij heeft hier naar volle tevredenheid gefunctioneerd. Hij heeft de hoge verwachtingen die we van hem hadden volledig waar gemaakt."