Volledig scherm
© SXC

Burgemeester Waalwijk mag woning verslaafde niet sluiten

BREDA – Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk mag de woning van een drugsverslaafde aan de Constantijnstraat niet sluiten. Hij wilde dat wel doen, omdat er een te grote hoeveelheid harddrugs was gevonden, maar de bestuursrechter in Breda floot hem terug.

In de woning werd begin juni 3,2 gram speed en 10 mdma-pillen gevonden, plus een alarmpistool en een ploertendoder.
Op zich is een burgemeester op grond van de Opiumwet gerechtigd om een woning te sluiten als er meer dan een gebruikershoeveelheid – tot een halve gram – harddrugs in de woning aanwezig is. Een burgemeester mag er dan vanuit gaan dat er drugshandel plaatsvindt en de woning sluiten om de overlast van die handel tegen te gaan. In dit geval ging de burgemeester echter te ver.

Psychische problemen
De bewoner van de woning aan de Constantijnstraat is een man met vergaande psychische problemen en een verleden met drugsverslaving. Hij loopt momenteel in een traject voor begeleid wonen en volgens zijn begeleiders gaat het steeds beter met de man. Bovendien heeft de politie in mei nog twee keer staan posten bij de woning en daaruit bleek ook al geen drugshandel.
​,,De aangetroffen hoeveelheid drugs kan uitsluitend voor eigen gebruik zijn geweest, gelet op zijn drugsverleden’’, schrijft de bestuursrechter verder in de uitspraak. De rechter vindt deze persoonlijke omstandigheden zwaarder wegen dan de wettelijke mogelijkheid die een burgemeester heeft.

Waalwijk, Heusden e.o.