Volledig scherm
Bushokje Waalwijk leer © Melissa Vermeule

Bushokjes die de historie van de Langstraat ademen

WAALWIJK - De leerindustrie is een icoon van de stad Waalwijk. Iets dat uitgedragen moet worden, meent Melissa Vermeule. Ze ontwierp bushokjes die aan de Waalwijkse geschiedenis herinneren, gelardeerd met gedichtjes van stadsdichter Joep Trommelen.

De studente aan kunstacademie St. Joost in Breda kreeg voor haar afstuderen de opdracht de Waalwijkse leerindustrie zichtbaar te maken in de stad. Op dat goed is gelukt, hoort ze dinsdag als ze haar werk presenteert.

Vermeule koos voor de bushokjes omdat die overal in de stad staan en worden gezien door alle weggebruikers. In haar ontwerp worden vlekjes leer van koeien die in de natuur leven gecombineerd met gedichtjes van stadsdichter. Vermeule: ,,Ik zocht naar de koppeling van echt natuurleer en de verhalen van het heden, verleden en de toekomst van de leerindustrie in Waalwijk. Ik zocht aanvankelijk naar bestaande gedichten, maar kwam er achter dat hier een stadsdichter zit." 

De vraag is of de bushokjes er ook komen. Vermeule heeft er in haar werk wél rekening mee gehouden. ,,De vlekken zijn van echte stukjes leer die tussen twee glazen platen worden vastgezet. Die platen vormen samen een paneel, die de huidige glazen panelen in de bushokjes kunnen vervangen." Trommelen heeft in zijn enthousiasme het idee al aanhangig gemaakt bij de gemeente, eigenaar van de bushokjes, al heeft die nog geen officieel oordeel gevormd. 

Waalwijk, Heusden e.o.