Volledig scherm
© Menno Boon

Controle moet hangjeugd Amstel in Waalwijk uit anonimiteit halen

WAALWIJK - De politie gaat de komende maanden vaker controleren in de Waalwijkse wijk De Amstel op overlastgevende hangjeugd. Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de lokale VVD. Volgens het college zorgt een groep hangjongeren van dertien tot achttien jaar voor de nodige problemen.

Het college vermoedt dat de jongeren zowel alcohol als drugs gebruiken. Dat is op te maken uit het zwerfafval dat is gevonden. Door extra controle van de politie moeten ze uit de anonimiteit worden gehaald. Hoewel de overlast momenteel lijkt te zijn afgenomen probeert de politie wel achter hun identiteit te komen. Jongerenwerkers zullen dan samen met politie met hun ouders in gesprek gaan.

Vandalisme
Behalve de jongeren bij De Amstel is ook een groepje jongeren verantwoordelijk voor het vandalisme op het Vredesplein. Een aantal van die jongeren is al in beeld. Zij worden nu nauwlettend gevolgd en geholpen. Alle bekende overlastlocaties worden door de politie extra bezocht en de aangetroffen jongeren worden gecontroleerd.

Hard aanpakken
De gemeente zet sinds vorig jaar hard in op het aanpakken van jongeren die dreigen af te glijden, en krijgt daarbij steun van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een groep van dertig jongeren is momenteel in beeld. Alle jongeren worden thuis opgezocht en krijgen een hulpaanbod. Als ze dat afwijzen, worden ze op de huid gezeten.

Waalwijk, Heusden e.o.