De exodus van Broma's Palet is ten einde, leve de toekomst aan de Grotestraat

De koning te rijk zijn ze bij de Waalwijkse schilderclub Broma's Palet. Dat de leden in augustus uiteindelijk definitief weg moesten uit hun oude honk aan de Sint Crispijnstraat, was wel even slikken, maar wat ze er nu voor terug krijgen ...

Voorzitter Marco Bolkenbaas-Vetter geeft een rondleiding.

Dik 250 vierkante meter heeft Broma's Palet ter beschikking in de voormalige drukkerij van Van Engelen aan de Grotestraat 401. Voorzitter Marco Bolkenbaas geeft een rondleiding. Een halletje annex bibliotheek, een kleine ruimte met een overheadprojector, een donkere kamer, een droogruimte voor olieverfschilderijen, keukentje, wc. En dan het pièce de résistance: het atelier. In een kring staan de schildersezels al klaar. In het plafond zitten nota bene daglichtlampen, want ook bij drukkerij Van Engelen wilden ze de kleurechtheid van hun werk goed kunnen zien. 

Quote

We waren meteen helemaal verkocht

Marco Bolkenbaas-Vetter, voorzitter

Donderdag zijn ze erin getrokken. Overal wordt nog geveegd, gekit, getimmerd enzovoort, want deze zaterdag volgt al de eerste cursusdag. Grote dank gaat er uit naar Janneke van Engelen, die zich meldde met de ruimte. ,,We waren meteen helemaal verkocht." En toen de schildersclub de huur wegens ambtelijk getriefel niet op 1 december kon laten ingaan, vond ze het prima dat dat 1 februari werd. Twee maanden huur laten lopen ... dat zie anno 2018 ook niet meer elke dag. 

De contributie voor de circa 140 leden is wel omhoog gegaan, van 7 euro per maand naar 10 euro per maand, inclusief verf ... Hoewel het de gemeente was die de club dwong tot verhuizing is daar uiteindelijk ook prima meegewerkt. ,,Ze zeggen weleens dat om 17.00 uur niemand meer werkt bij de gemeente, maar de verkeersambtenaar heeft ons prima geholpen bij het parkeeronderzoek dat we moesten doen. Op donderdagavond stuurden we de foto's in en op vrijdagavond kregen we te horen dat de vergunning rond was."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Donderdag trok Broma's Palet, de Waalwijkse vereniging voor amateur schilder en -tekenkunst, in het nieuwe onderkomen aan de Grotestraat. ,,Hier kunnen we nog jaren vooruit", zegt voorzitster Marco Bolkenbaas. Op tafel het portret van Broeder Marius. © Gert-Jan Buijs/BD

Centraal in het atelier staat de 'lach - en traantafel'. ,,Dat is nog de originele tafel van onze oprichter Broeder Marius", zegt Marco Bolkenbaas. Voor de duidelijkheid ... zij is dus een vrouw. En BROeder MArius is dus de gedeeltelijke naamgever van Broma's Palet. 

Quote

We zijn een hele sociale club, heel hecht

Marco Bolkenbaas-Vetter, voorzitster

Broeder Marius, onderwijzer van de Antoniusschool begon de club om kinderen uit armere gezinnen de kans te geven een hobby uit te oefenen. Anno 2018 ligt de gemiddelde leeftijd van de leden rond de zeventig en arm zijn ze ook niet zozeer, maar het sociale aspect is nog altijd zeer belangrijk. Vandaar die tafel, daar middenin het atelier. ,,Hier wordt gepraat over je baan verliezen, je partner, over ziekte. We zijn een hele sociale club, heel hecht." Gelukkig kunnen ze er ook heel smakelijk lachen. 

Broeder Marius hangt in geschilderde vorm aan de wand. Tevreden kan hij toezien dat zijn visie na meer dan vijftig jaar nog steeds springlevend is.    

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement