Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

De ontwikkelingen in de week na de moord op Linda van der Giesen in Waalwijk (tijdlijn)

WAALWIJK/ZEVENBERGEN - Linda van der Giesen werd maandagavond 10 augustus op 28-jarige leeftijd doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk, nadat zij al meerdere malen vergeefs aangifte had gedaan tegen de 37-jarige verdachte die zich later aangaf bij de politie. Wat is er tot nu toe bekend?

Bekijk hier een tijdlijn over de moord op Linda van der Giesen.

(Ma 18 aug 8:25u) Politie is ongeschoold bij stalkingszaken
De politie is onvoldoende geschoold in het op de juiste manier beoordelen van stalkingszaken. Dat zegt forensisch psycholoog Eric Blaauw, die voor justitie verschillende onderzoeksrapporten heeft aangeleverd bij rechtszaken over stalking. De afgelopen weken was er veel aandacht voor de moord op Linda van der Giesen die hoogstwaarschijnlijk is vermoord door haar ex-partner.
(Ma 18 aug 8:04u) Afscheidsdienst voor Linda
Familie, vrienden en kennissen nemen dinsdag afscheid van Linda van der Giesen, die vorige week maandag in Waalwijk, op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis, werd doodgeschoten.
(Vr 14 aug 15.37u) Voorarrest met twee weken verlengd
Het voorarrest van de man die verdacht wordt van de moord op Linda van der Giesen in Waalwijk, is vrijdag met 2 weken verlengd. Dat heeft hij te horen gekregen toen hij werd voorgeleid. De man uit Zevenbergen wordt door het Openbaar Ministerie moord danwel doodslag ten laste gelegd. De verdachte zit niet meer in beperking en mag dus weer contact hebben met de buitenwereld.
(Vr 14 aug 13.18u) Afscheidsdienst in Bergen op Zoom
De afscheidsdienst van de vermoorde Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen wordt dinsdagmiddag gehouden in Crematorium Zoomstede in Bergen op Zoom. De uitvaartdienst is voor iedereen te bezoeken. Aansluitend vindt de crematie in besloten kring plaats.
(Vr 14 aug 12.16u) Advocaat voor verdachte
De verdachte wordt vrijdag bijgestaan door de bekende strafrechtadvocaat Frank van Ardenne. De Rotterdamse advocaat heeft in het verleden onder meer de Feyenoord-supporters bijgestaan na de rellen bij Feyenoord - Ajax in 2007. De 37-jarige verdachte meldde zich dindsdagmiddag zelf op het politiebureau. Sindsdien zit hij vast. Vrijdagmiddag zal de rechter-commissaris besluiten of de verdachte nog langer wordt vastgehouden. De zitting vindt plaats in de rechtbank in Breda.
(Vr 14 aug 11.04u) Verdachte voorgeleid
De man die ervan wordt verdacht Linda van der Giesen te hebben doodgeschoten, wordt moord, dan wel doodslag, ten laste gelegd. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vrijdagmiddag zal de rechter-commissaris besluiten of de verdachte nog langer wordt vastgehouden. De zitting vindt plaats in de rechtbank in Breda.
(Do 13 aug 23.03u) Moord op Linda trekt wond open
Andere slachtoffers van relationeel geweld zijn geschokt door de moord op Linda van der Giesen. "Je wordt op zo'n moment weer geconfronteerd met je eigen verleden", zegt een 59-jarig slachtoffer, dat jarenlang geterroriseerd werd door haar vriend, ook nadat ze bij hem weg was. Monique, een gefingeerde naam, zegt meer dan tien jaar gestalkt te zijn door haar ex en deed daar ook tientallen keren aangifte van. Ook bij haar was de politie nalatig. "Er werd niets mee gedaan."
(Do 13 aug 7.15u) Ex-vrouw verdachte: Linda stuurde Satudarah op hem af
Volgens de eerste ex-vrouw van de man die wordt verdacht van het neerschieten van Linda van der Giesen, zou het slachtoffer leden van motorclub Satudarah op de verdachte hebben afgestuurd. De verdachte zou, na de bedreigingen, een tijdlang ondergedoken hebben gezeten. Dat zei de ex-vrouw woensdagavond in een interview met Hart van Nederland.
(Wo 12 aug 18.33u) D66 eist uitleg van minister
D66 wil snel een reactie van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) op de erkenning van de inschattingsfout van de politie. Kamerlid Magda Berndsen vindt het goed dat de politie de kwestie onderzoekt, maar constateert wel dat dit niet de eerste zaak is. Ook in de zaak van de moordenaar van oud-D66-leider Els Borst zijn door politie en justitie fouten gemaakt. Berndsen wil van de minister weten of die fouten te wijten zijn aan een capaciteitstekort bij de politie. De minister wil nog niet reageren. Hij wacht het onderzoek af en wil eerst alle feiten kennen, aldus zijn woordvoerder.
(Wo 12 aug 17:04u) Politie erkent fouten
De politie heeft in een persconferentie laten weten dat de aangiften, die Linda van der Giesen deed, niet als 'urgent genoeg' zijn beschouwd. De politie betreurt de fout en zegt de zaak verkeerd te hebben ingeschat. Bij de aangiften had politie niet in beeld dat er in het verleden al meer aangiften waren gedaan tegen de verdachte. 'Dat is heel ernstig'. De poitie heeft geen contact opgenomen met verdachte toen signaal over het wapen binnenkwam. Het slachtoffer zou de geruchten over een wapen 'van horen zeggen hebben', zegt hoofdofficier Charles Van der Voort.
(Wo 12 aug 15:11u) Politie houdt persconferentie
Het Openbaar Ministerie en de politie geven woensdag om 16.30 uur een persconferentie in Oosterhout naar aanleiding van de moordzaak in Waalwijk. De bijeenkomst wordt gehouden in het politiekantoor in Oosterhout. Het OM en politie geven een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek.
(Wo 12 aug 12:09u) Verdachte heeft crimineel verleden
De man die zich dinsdagmiddag meldde bij de politie voor betrokkenheid bij de dood van Linda van der Giesen, is in het verleden vaker veroordeeld voor geweldsovertredingen. Dat bevestigt zijn ex-vrouw in gesprek met BN DeStem. Het Openbaar Ministerie in Breda verwacht dat de verdachte vrijdag wordt voorgeleid, aldus een woordvoerder.
(Wo 12 aug 09.58u) Politie onderzoekt aangiften
De politie gaat een intern onderzoek doen naar de aangiftes die verpleegkundige Linda tegen haar ex-vriend heeft gedaan."We komen woensdagmiddag bij elkaar om alles te bespreken. We willen onderzoeken of er iets mis is gegaan", aldus de woordvoerder van de politie. "Alle aspecten en aangiftes zullen daarbij aan de orde komen, want we willen goed in kaart brengen hoe alles is gelopen. Als het onderzoek is afgerond, zullen we daarover met een verklaring naar buiten komen."
(Wo 12 aug 09.06u) Ter nagedachtenis
De brute moord op Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen domineert twee dagen na het gebeuren nog altijd de nieuwskanalen. Ter nagedachtenis van de doodgeschoten verpleegkundige is er een Facebook-pagina en een online condoleanceregister in het leven geroepen.
(Wo 12 aug 08.10u) Opluchting
De ex-vrouw van de 37-jarige man uit Zevenbergen, die wordt verdacht van de moord op Linda van der Giesen, reageert opgelucht na het bericht dat hij zich bij de politie heeft gemeld. Ook Bas van den Muijsenberg, de vriend van Van der Giesen, is blij dat aan de onzekerheid een einde is gekomen.
(Di 11 aug 19.00u) Poli gesloten
Het TweeSteden Ziekenhuis laat weten de deuren van de polikliniek plastische chirurgie in Waalwijk voorlopig gesloten te houden in verband met de tragische gebeurtenis. De afdeling is tot en met 21 augustus gesloten. Patiënten worden tijdelijk geholpen op de afdeling in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.
(Di 11 aug 16.20u) Verdachte meldt zich
De man die wordt verdacht van de moord op Linda van der Giesen, een 37-jarige man uit Zevenbergen, heeft zich dinsdagmiddag zelf gemeld op het politiebureau. Dat meldt de politie. Over het motief voor de moord is nog niets duidelijk.
(Di 11 aug 15.39u) Verdachte bedreigde ex-echtgenote en Linda
Ondanks de vele bedreigingen en manipulaties, had de ex-echtgenote van de van moord op Linda van der Giesen verdachte man, niet kunnen voorzien dat het zover zou kunnen komen. Afgelopen april scheidden ze, nadat ze november vorig jaar uit elkaar gingen. "Hij zei altijd zoveel, maar had het nooit waargemaakt. Ik kan dit niet bevatten." Dit, ondanks dat de nog voortvluchtige verdachte haar twee weken geleden een mail stuurde waarin hij dreigde 'eerst Linda, daarna mij en tenslotte zichzelf te doden.'
(Di 11 aug 14.35u) Partner van Van der Giesen reageert
Bas van den Muijsenberg is ontroostbaar na de brute moord op zijn kersverse vriendin Linda van der Giesen. Vier weken geleden verbrak het slachtoffer de relatie met haar vriend, de man die nu wordt verdacht van de moord. Dat gebeurde nadat zij hem op de bank bij hen thuis betrapte met een andere vrouw. Op aanraden van de ex van de verdachte sliep Van den Muijsenberg bij Van der Giesen op de bank, om haar te beveiligen.
(Di 11 aug 12.59u) Condoleance en steunbetuigingen voor Linda
Het TweeSteden ziekenhuis maakte dinsdagmiddag bekend deze week een besloten bijeenkomst voor het personeel te houden waar Linda wordt herdacht. Ook hebben verschillende ziekenhuizen een online condoleanceregister geopend. Op de plek waar Linda werd doodgeschoten zijn bloemen neergelegd.
(Di 11 aug 12.45u) Invallen in Zevenbergen
Agenten hebben dinsdag aan het einde van de ochtend een huis aan de Galgenweg in Zevenbergen doorzocht in het kader van het onderzoek rondom de moord op Linda van der Giesen. Dat bevestigt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. Dinsdag werd duidelijk dat de vermoorde Van der Giesen vlak voor haar dood aangifte deed van bedreiging bij de politie. Op maandagavond doorzocht de politie al een pand aan de Molenstraat, boven een tattooshop. Dat pand zou op naam staan van een ex-vriend van Van der Giesen. De politie wil officieel nog niet bevestigen dat de aangifte tegen de ex-vriend gericht is.
(Di 11 aug 11.45u ) Ex-vrouw van verdachte ondergedoken
Bekenden van de Zevenbergenaar melden dat hij Van der Giesen meerdere malen met de dood bedreigde. De Zevenbergenaar begon Van der Giesen te bedreigen nadat de relatie na ongeveer een jaar stuk liep. Daarna zou de verdachte meerdere malen hebben geroepen dat hij de verpleegkundige zou doden en daarna zichzelf om het leven zou brengen. Een ex-vrouw van de vermoedelijke dader zou meteen nadat Van der Giesen maandagavond werd doodgeschoten, ondergedoken zijn op advies van de politie.
(Di 11 aug 09.08u) Zomervakantie voorbij
De 28-jarige vrouw uit Zevenbergen werkte als verpleegkundige op de afdeling plastische chirurgie. Ze werkte daar sinds 2010. Van der Giesen was maandag na haar zomervakantie weer begonnen en had haar dienst er net op zitten. Ze was op weg naar huis toen ze op de parkeerplaats werd neergeschoten. Twee ruiten van de auto werden door een of meerdere kogels geraakt. Hulpverleners hebben haar nog uit de auto gehaald om te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.
(Ma 10 aug 17.21u) De fatale maandag
De politie maakte maandagavond bekend dat er een 28-jarige vrouw was overleden na een schietpartij op de parkeerplaats van een ziekenhuis in Waalwijk. Vrij snel ging de politie er al van uit dat de dader doelbewust op haar geschoten heeft. "Het lijkt er wel op. Maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan", aldus een woordvoerder. Er is meerdere keren geschoten op het slachtoffer, toen zij in haar auto stapte die op de personeelsparkeerplaats stond. Het parkeerterrein is vrij toegankelijk volgens de woordvoerder.