Volledig scherm
De Waalwijkse schrijver Martyn van Beek bracht eerder al drie thrillers uit. © Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt

De thriller die als luisterboek voor zijn doorbraak moet zorgen

WAALWIJK - Ingetogen, dan weer met een accent of juist spannend, snel, langzaam. De Waalwijkse schrijver Martyn van Beek kon zich niks beters wensen dan dat actrice Hanna Verboom zijn thriller Tweede Kans in zou spreken. „Een geweldige stem heeft ze”, zegt Van Beek. „Precies zoals ik het in gedachte had.”

Het verhaal moet zijn doorbraak worden. Hij is goed op weg. Het is voor Van Beek, die eerder al drie thrillers uitgaf, geen doorsnee boek. Hij werd door Storytel, een soort Netflix voor boeken, gevraagd een verhaal te leveren dat was op te knippen in negen afleveringen. Een bekende acteur zou het verhaal inspreken zodat het op Storytel te beluisteren is. Het kant-en-klare manuscript dat hij al in vier maanden tijd volledig had geschreven, paste hij in evenveel maanden weer aan.

Boven Herman Koch
En het resultaat is daar: sinds vorige week is het te beluisteren op de website. Alle negen afleveringen staan in de top 25. De best beluisterde, aflevering 1, staat op nummer drie. Net achter schrijvers Saskia Noort en Simone van der Vlugt, maar nog voor het nieuwe boek van Herman Koch. „Mooi om daar tussen te slaan”, zegt Van Beek die al bezig is met een vervolg.

Protituee
Het verhaal gaat over een prostituee die in de verkeerde auto stapt. Ze wordt ontvoerd en wordt wakker terwijl ze vastgebonden op een autopsietafel ligt. Ze smeekt om vrijgelaten te worden en om een tweede kans te krijgen. Die krijgt ze tot haar verrassing. Maar met de voorwaarde: als ze in je leven terugvalt, komt haar ontvoerder haar weer opzoeken. „Haar nieuwe leven begint, maar in de wetenschap dat iedereen haar ontvoerder kan zijn”, zegt Van Beek.

Lees een interview met Van Beek in het Brabants Dagblad, editie Langstraat, van vrijdag 4 november.

Waalwijk, Heusden e.o.