Volledig scherm
De gaswinningsplannen van Vermilion Energy roepen veel verzet op in Waalwijk en Loon op Zand. © Beeld werkt

Delegatie uit Waalwijk en Loon op Zand protesteert in Den Haag tegen gaswinning

WAALWIJK - Een delegatie uit Waalwijk en Loon op Zand reist donderdag naar Den Haag af om te protesteren tegen de gaswinningsplannen in hun gemeenten. Ze zoekt steun bij de landelijke politiek. De Tweede Kamer krijgt een groot aantal ondertekende petities overhandigd. 

De landelijke politiek buigt zich donderdag over de Mijnbouwwet, waarbij ook de gaswinning aan bod komt. Het Canadese energiebedrijf Vermillion wil tot 2026 door gaan met de gaswinning in Waalwijk-Noord en Loon op Zand. Dat stuit op stevig verzet. Zo zijn in de gemeente Loon op Zand ruim 1.300 handtekeningen ingezameld van mensen die willen dat de gaswinning stopt. Volgens de tegenstanders staan de plannen haaks op de lokale en internationale klimaatdoelstellingen. 

Zorgen

Bovendien zijn er zorgen over de methode waarop het gas wordt gewonnen, het zogeheten fracken. Met veel water en chemicaliën moet onder druk het laatste gas uit de bodem gehaald worden.

De delegatie die naar Den Haag afreist, bestaat onder andere uit raadsleden, Statenleden en wethouders. Ze komen niet alleen uit Brabant, maar ook uit Friesland. De plannen van Vermillion om in het Friese Smallingerland nieuwe gasvelden aan te boren, roept namelijk ook verzet op. De actie in Den Haag wordt verder gesteund door leden van Milieudefensie. Volgens de organisatie neemt het draagvlak voor gaswinning niet alleen in Groningen af, maar dus ook in Waalwijk, Loon op Zand en Smallingerland.