Volledig scherm
Een das. © Thinkstock

Deze veelbelovende natuurplannen maken van Langstraat walhalla voor dieren

LANGSTRAAT - De Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) lijkt soms alleen maar te gaan over asfalt en stenen. Maar ook de natuur vaart wel bij de plannen van onder meer gemeenten, provincie en waterschap. Met het GOL-geld worden bijvoorbeeld ecologische verbindingszones aangelegd, waarmee de ontbrekende schakels tussen een aantal natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van de A59 met elkaar worden verbonden. Het gaat daarbij om het Vlijmens Ven/ de Moerputten, de Loonse en Drunense Duinen, Hooibroeken en Sompen en Zooislagen.

De zones zijn soms wel 25 tot 80 meter breed en zijn een walhalla voor dieren: water, gras, riet, bomen, poelen, allerlei kruiden. Ideaal voor dieren om op stap te gaan, ideaal voor de verspreiding van planten en kruiden. De hoop is dat straks de otter in het gebied te vinden zal zijn: dat is dan gelijk een teken dat het water van prima kwaliteit is.

Op twee plaatsen kunnen dieren onder de A59 door: in de Baardwijkse Overlaat bij Waalwijk ligt inmiddels een tunnel, bij Vlijmen wordt er nog eentje aangelegd. De laatste dient ook om in gevallen van extreem hoogwater in de Aa en de Dommel, veel ater te kunnen afvoeren en zo Den Bosch droog te houden.

Lees meer over de plannen voor de natuur in het Brabants Dagblad van vrijdag 20 januari, editie De Langstraat