Volledig scherm
© Frans Nikkels

Eerste Fairtradeprijs naar Atelier Winterdijk30b

Bij Atelier Winterdijk30b is morgen een feestje te vieren. Eigenaar Alfred van de Pas krijgt dan namelijk de allereerste Waalwijkse Fairtrade plaquette uitgereikt.

Om Fairtradegemeente te worden moet Waalwijk aan een aantal eisen voldoen. Niet alleen moet de gemeente zelf de producten gebruiken, het is ook zaak dat er elders in de gemeente aan Fairtrade wordt gedaan, zoals in de horeca of bij supermarkten.

Atelier Winterdijk30b krijgt de eerste plaquette omdat Van de Pas maar liefst vijf Fairtradeproducten in huis heeft. ,,Koffie, thee, wijn, koekjes en suiker", somt Van de Pas op. ,,Dat lijkt simpeler dan het is", zegt hij. ,,De koffie komt bijvoorbeeld in pads. Heb ik een andere koffiemachine voor moeten kopen." Fairtrade wijn vinden was ook een dingetje. ,,Die vind je niet zo gauw in Frankrijk. Dan moet je eerder gaan zoeken Zuid-Afrika of Chili. Die is dan wel weer wat duurder."

Van de Pas hoopt dat het hele Fairtradegebeuren in Waalwijk nu in een stroomversnelling komt. Zelf is hij trots dat hij toch maar mooi de eerste is met zo'n plaquette. ,,Maar volgende maand krijgt het Parkpaviljoen er ook eentje."