Volledig scherm
Maarten van der Weijden op het podium in Waalwijk. © Erik Haverhals/FPMB

Ereburger Maarten van der Weijden in Waalwijk: in totaal 4,3 miljoen euro opgehaald

WAALWIJK - Maarten van der Weijden is zondagmiddag benoemd tot ereburger van Waalwijk. Hij kreeg daarbij de erepenning van de gemeente, met duizenden mensen op het Raadhuisplein als toeschouwer. De zwemmer uit Waspik maakte bekend dat zijn 11stedenzwemtocht nu in totaal 4.311.810,72 euro heeft opgebracht. 

Daarmee is de teller met bijna een miljoen euro opgelopen sinds afgelopen woensdag, toen de opbrengst nog stond op 3,5 miljoen euro. Het geld gaat via KWF Kankerbestrijding naar elf speciale projecten. ,,Ik ben zo onwijs dankbaar, wat een geld. Ik ben zo onwijs dankbaar", reageerde Van der Weijden op het bedrag.

Maarten hoopt de magische grens van 4,5 miljoen euro aan donaties te halen. De gemeente Waalwijk wees er dan ook op dat doneren nog steeds mogelijk is via de website www.11stedentocht.nl.

Terugblik

Hij blikte op het podium in Waalwijk ook terug op vorige week. ,,Hoewel mijn lichaam een algemene roep deed: stop maar, hebben de aanmoedigingen van de mensen langs de kant me er doorheen geholpen.'' 

De pijn kwam opzetten na ongeveer tien uur zwemmen, vertelde Van der Weijden zondag. ,,Behalve specifieke pijn, zoals schuurplekken en hoofdpijn, is er die algemene roep van je lichaam om ermee te stoppen. Dan moet je toch maar stug doorgaan. De aanmoedigingen van de mensen en het besef dat ik met elke slag die ik maakte kankerpatiënten kon helpen, heeft me erdoor geholpen."

De huldiging begon zondagmiddag om 13.30 uur.  Onder andere Guus Meeuwis en O'G3NE traden op. Maar niet alleen artiesten en de zwemmer zelf staan in de belangstelling. Ook het dochtertje van Van der Weijden, Phileine, straalt op het podium. 

De zwemmer, die in Waspik woont, werd maandagavond ook in Leeuwarden gehuldigd. Een huldiging in Waspik was volgens de gemeente niet mogelijk omdat het in Waspik kermis is dit weekend. Om die reden was er geen geschikte locatie voor het evenement, waar duizenden bezoekers op af kwamen. 

Uitputting

Van der Weijden zwom afgelopen weekend 55 uur en legde daarbij 163 kilometer af  om geld op te halen voor kankeronderzoek. Zijn doel was om 200 kilometer te zwemmen en daarbij elf Friese steden aan te doen. Door uitputting moest hij de tocht vlak voor Dokkum staken. 

De zwemmer had lovende woorden voor de Friese boeren die hem met grote lampen vanaf de kant van licht voorzagen in de duisternis, zo zei hij in Waalwijk. ,,Ik dacht, er zullen wel een paar boeren staan. Maar dat waren er iets meer dan een paar. Het is uiteindelijk nooit donker geweest en ook nooit stil."

Volledig scherm
Huldiging Maarten van der Weijden in Waalwijk van start. © Erik Haverhals