Volledig scherm
© Thinkstock

Flinke zak geld voor verduurzamen bedrijventerrein Haven in Waalwijk

WAALWIJK - Bedrijventerrein Haven in Waalwijk is een van de tien bedrijvenparken in Nederland die als eerste gaan deelnemen aan een landelijk programma om bedrijventerreinen te verduurzamen. Een Engelse investeerder heeft daarvoor 1,3 miljard euro beschikbaar gesteld.

In totaal 250 bedrijventerreinen moeten de komende jaren aan bod komen. Bedrijventerrein Haven 1 t/m 7 is vooralsnog het enige bedrijventerrein in Brabant dat is geselecteerd.

​'Zeer aantrekkelijk'
Volgens Francois van Son van Parkmanagement Waalwijk en Aad van Lopik, voorzitter van de Stichting Waalwijk CO2 vrij, gaat het om een zeer aantrekkelijk project. Waalwijkse bedrijven kunnen milieuvriendelijker gaan werken zónder dat ze daarvoor extra moeten investeren, zegt Van Son. „Alles wordt gefinancierd. Als er bijvoorbeeld zonnepanelen worden gelegd, hoeft een ondernemer daar niet extra voor te betalen. Voor de ondernemer blijven de lasten gelijk.”

Van Son legt het als volgt uit: „Stel een ondernemer betaalt per jaar 25.000 euro aan energie. Wanneer er zonnepanelen op zijn dak worden gelegd, blijft hij dat bedrag betalen, ook al wordt de energierekening door de panelen lager.” Het verschil wordt gebruikt om de Engelse investeerder, met rente, af te betalen. „Maar wanneer alles is afbetaald, daalt de rekening van de ondernemer wél. Vanaf dat moment is het pure winst. Want na afbetaling zijn de zonnepanelen nog jaren productief.”

Volgens Van Lopik en Van Son is het de bedoeling dat er op korte termijn iemand wordt aangesteld die alle bedrijven op Haven 1 tot en met 7 gaat bezoeken. „We inventariseren hoe ver ondernemers zelf al zijn met het verduurzamen van hun bedrijf en wat er nog kan gebeuren.”

LED
Naast het plaatsen van zonnepanelen wordt daarbij gedacht aan investeringen in LED-verlichting, warmtepompen, windmolens of een biomassacentrale. Met dat laatste is Waalwijk CO2 vrij al bezig.

Op 29 november houdt de stichting een bijeenkomst in De Leest. Van Son en Van Lopik hopen dan zoveel mogelijk ondernemers enthousiast te krijgen. „Op Haven zitten ongeveer 200 wat grotere bedrijven. Het streven is dat 70 procent van de wat grotere bedrijven gaat meedoen.”

Waalwijk, Heusden e.o.