Volledig scherm
De familie Rutters doet aan grasmaaierracen. © Beeld Werkt

Gazonmaaierracen: Desiree (29) uit Sprang-Capelle is er heel goed in

SPRANG-CAPELLE - Racen op een gazonmaaier? Ja, ook dat kan. Zelfs in wedstrijdverband. Desiree Rutters (29) uit Sprang-Capelle werd er de afgelopen twee jaar Nederlands kampioen in. Haar derde titel ligt met nog drie races binnen handbereik, al gaat het dit seizoen moeizamer dan bij de vorige twee.

Desiree komt uit een gazonmaaierracefamilie. Het was de oudste zoon Patrick die het gazonmaaierracen introduceerde bij de Rutters. Zo ging het ruim vijftien jaar geleden: Patrick kwam thuis van zijn bijbaantje en zei tegen zijn pa dat hij wilde gaan racen op grasmaaiers, aangestoken door de verhalen die hij bij zijn werkgever - een bedrijf in tuinmachines - hoorde. Vader Ad, zelf voormalig stockcarracer en dus niet vies van een wedstrijd op vier wielen, zei: dan gaan we dat een keer doen.

Succes
Patrick - 31 jaar en inmiddels gestopt - werd twee keer Nederlands kampioen. En het succes bleef dus niet tot de oudste beperkt. Patrick stak zijn zusje Desiree aan.

Met nog drie races te gaan is een derde nationale titel nog altijd mogelijk voor de 29-jarige, al gaat het dit seizoen moeizaam. ,,Als ik een race uitrijd, dan win ik. Maar ik heb dit seizoen een paar keer met stukken gestaan." Daardoor moet ze nu de laatste drie races winnen, voor haar derde titel op rij. De kans op het belangrijkste eremetaal is overigens 1 op 3, aan de Super Standaard klasse waar Desiree in uitkomt, doen drie coureurs mee. Nederland telt in totaal 40 gazonmaaierracers - drie ervan zijn vrouw - verdeeld over vier divisies.

Bouwen
Thuis bouwen vader Ad (58), Patrick, Desiree en haar tweelingbroer Danny, die automonteur is, zelf de maaiers om tot racemachines. De buitenkant, versnellingsbak en motor zijn origineel, alleen de laatste twee zijn wel flink getuned voor de races. ,,Het voelt als racen op een kart", zegt Desiree.

Lees morgen een uitgebreid verhaal over Ad en Desiree Rutters in het Brabants Dagblad.