Volledig scherm
Opvang voor vluchtelingen in De Slagen in Waalwijk © Joris van Egmond/BD

Gemeente Waalwijk niet direct akkoord met tweede groep vluchtelingen

WAALWIJK - Maandag vertrokken de eerste groep vluchtelingen uit Waalwijk, mogelijk komt er binnenkort een tweede groep. Het Ministerie voor Veiligheid en Justitie doet net als een week geleden, wederom een dringend beroep op de gemeente voor opvang van asielzoekers. Verschil met de eerste keer: nu is het niet voor maximaal, maar voor minimaal 72 uur.

Niet meteen akkoord
Omdat deze opvang voor mogelijk langere duur is, gaat de gemeente niet zonder meer akkoord. Wethouder Hans Brekelmans wil zich beraden en eerst de crisisopvang van afgelopen weekend evalueren. Als de gemeente daarna besluit in te stemmen, wil Brekelmans het voorstel ook nog voorleggen aan de gemeenteraad. Het is mogelijk dat de raad dan voor een spoedbijeenkomst bij elkaar wordt geroepen. Of de vluchtelingen dan net als vorige keer in sporthal De Slagen worden opgevangen, is niet duidelijk.

Communicatie niet altijd vlekkeloos
Donderdagavond informeerde Brekelmans de gemeenteraad over de opvang van 44 minderjarige vluchtelingen die afgelopen vrijdag naar Waalwijk kwamen. Volgens de wethouder verliep de communicatie met het COA ‘niet altijd vlekkeloos’. Zo dacht de gemeente dat de jongeren pas enkele dagen in Nederland waren, terwijl de helft van de groep al sinds juni in het land verblijft. Zij waren voor Waalwijk in Ter Apel en Oosterhout. Ook had de gemeente rekening gehouden met een groep van 100 vluchtelingen in plaats van 44.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in Brabant op bd.nl/vluchtelingen

Waalwijk, Heusden e.o.