Volledig scherm
© Thinkstock

Grote run op nieuwe paspoorten in Waalwijk en Heusden

WAALWIJK/HEUSDEN - Ze zullen alle zeilen moeten bijzetten om de aanvragen voor nieuwe identiteitsbewijzen te kunnen verwerken. In Waalwijk en Heusden lopen er in december bijna drie keer zo veel identiteitsbewijzen af dan gebruikelijk.

De gemeente Waalwijk waarschuwt inwoners om vooral niet tot het laatste moment te wachten met de nieuwe aanvragen.

De drukte is grotendeels te verklaren door de prijsveranderingen die vijf jaar geleden zijn doorgevoerd. Een identiteitsbewijs voor kinderen tot en met dertien jaar kostte toen maximaal negen euro, maar dat werd verhoogd naar dertig euro. Ook een andere regel veranderde per 2012: kinderen konden niet meer bij een paspoort van de ouder worden gevoegd. Zij moesten een eigen kaart krijgen. Daardoor vroegen veel inwoners met kinderen op de valreep de benodigde reisdocumenten aan, toen het nog goedkoper was.

De gevolgen zijn ook nu duidelijk te merken. In Waalwijk lopen er doorgaans maandelijks zo’n 400 identiteitsbewijzen af. In december is het dit jaar echter 1.200. Ook in november is het topdrukte, zij het iets minder. Dan lopen er 700 identiteitsbewijzen af. In Heusden verliepen er vorig jaar in november 384 reisdocumenten, dit jaar zijn het er 311. In december is het daarentegen wel flink drukker: 499 vorig jaar tegenover 1.246 dit jaar.

Waalwijk, Heusden e.o.