Volledig scherm
Steeds meer winkels komen leegvte staan in de Waalwijkse Grotestraat. © foto Frans van Halder

Grotestraat Waalwijk blijft open voor fietsers

WAALWIJK - Het was een proef, maar het beviel zo goed dat het nu een regel wordt. Fietsers mogen onbeperkt blijven fietsen in de Grotestraat in Waalwijk. Het fietsvrije gebied wordt zelfs uitgebreid waardoor de fietsenstalling in de ‘voortuin’ van het voormalige raadhuis te bereiken is.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De proef liep een jaar en begon in de zomer van 2014. Uit de evaluatie eind vorig jaar bleek dat de test zelfs zo aansloeg dat een uitbreiding van het fietsgebied naar de Stationsstraat en de Markt werd overwogen. Uiteindelijk gaat dat niet door omdat er vanuit de ondernemers te weinig steun is. De straten zijn te smal en te druk, ook vanwege de terrassen.

Regels
Op de straten blijven de huidige regels gelden; daar mag tot 12 uur ’s middags gefietst worden. Ondernemers maakten zich medio 2013 hard voor het volledig vrijgeven van een deel van het centrum voor fietsers. Zo zouden de winkels meer aanloop van klanten krijgen, was de gedachte. Sommigen wilden ook gemotoriseerde voertuigen toestaan. Maar dat was een brug te ver.

Waalwijk, Heusden e.o.