Volledig scherm
Diamanten bruidspaar Halil en Emine Ansoy. © Beeld Werkt

Halil en Emine trouwden op hun dertiende, 60 jaar later zijn ze nog steeds gelukkig

WAALWIJK - Halil en Emine Arisoy trouwden op hun dertiende, aan elkaar gekoppeld door beider opa's. Het huwelijk houdt zestig jaar later nog steeds stand. Halil: ,,Zestig jaar voelen als zestig dagen."

De minimumleeftijd om te trouwen in Turkije is net als in Nederland achttien jaar. Zestig jaar geleden waren gearrangeerde en kindhuwelijken echter nog vrij gebruikelijk in Midden-Turkije. 

Trouwjurk

Quote

Mijn moeder werd letterlijk van straat geplukt om haar trouwjurk te passen. Ze had geen idee wat het inhield

Dochter Asli Arisoy

Halil en Emine Arisoy hadden destijds geen idee dat er later vreemd tegen hun huwelijk zou worden aangekeken. Hun opa's, neven van elkaar, hadden ieder hun kleinkind aan elkaar beloofd. ,,Mijn moeder werd letterlijk van straat geplukt om haar trouwjurk te passen. Ze had geen idee wat het inhield", zegt dochter Asli zestig jaar later in de Waalwijkse woning van haar ouders.

Hoe een gearrangeerd huwelijk toch kan werken? ,,Door liefde en respect", zegt Emine Arisoy. ,,Begrip hebben voor elkaar is belangrijk. Toen we elkaar zagen, voelden we dat het goed was", valt haar man Halil haar bij. Toch zijn ze blij dat het nu niet meer zo werkt.

Veel veranderd

Met het liefdesleven van hun acht kinderen hebben ze nooit gestuurd. ,,Het is goed dat dit niet meer op deze manier gebeurt. Het zou ook niet meer werken, omdat de jongeren van nu anders denken en anders omgaan met wat het leven te bieden heeft." Volgens  Asli hebben haar ouders ook meer meegekregen van de Nederlandse cultuur. ,,En ook in Turkije zelf is veel veranderd."

Al met al zijn Halil en Emine gelukkig met elkaar. ,,De tijd gaat zo snel voorbij, de zestig jaren voelen als zestig dagen", zegt Halil. Ondanks het gearrangeerde huwelijk zegt hij dat hij het niet beter kon treffen.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Elfstedentocht Van der Weijden eindigt in ziekenhuis
  Live video huldiging

  Elfsteden­tocht Van der Weijden eindigt in ziekenhuis

  Maarten van der Weijden heeft zijn elfstedenzwemtocht noodgedwongen moeten beëindigen. De Olympisch zwemmer werd vanmorgen even voor het middaguur ziek en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Vlak voor Dokkum, na tweeënhalve dag zwemmen, moest hij zijn tocht langs de elf Friese steden staken. Desondanks ontvangt hij niets dan lof voor zijn ‘heroïsche’ prestatie. ‘Een ongelooflijke kanjer en groot sportman’, meent ook premier Rutte.
 2. 'Alles gaat in overleg met Maarten zelf'

  'Alles gaat in overleg met Maarten zelf'

  WASPIK - De Waspikse zwemmer Maarten van der Weijden staakte maandag, op advies van zijn dokter, na 164 kilometer zijn Elfstedenzwemtocht. Hij ondernam dit weekend deze haast extreme onderneming om aandacht te krijgen voor het KWF Kankerfonds. Of hij in thuisstad Waspik gehuldigd wordt na zijn uitzonderlijke prestatie is nog niet bekend. ,,Onze burgemeester Nol Kleijngeld gaat maandagavond naar de huldiging in Leeuwarden. Hij zal ter plekke met Maarten overleggen wat voor hem het prettigste aanvoelt, daar staan wij open in", geeft een gemeentewoordvoerster aan.

Waalwijk, Heusden e.o.