Volledig scherm
Van Mossel in Waalwijk. © Marvin Doreleijers/FPBM

Handlanger van frauderende ex-manager autogigant Van Mossel opgepakt: 'Het is een feestdag'

WAALWIJK - Justitie heeft een handlanger opgepakt van ex-manager Mark Z. van de Van Mossel Groep uit Waalwijk. Dat liet officier van justitie Yolanda van Setten donderdag weten in de rechtbank in Breda. De gearresteerde vrouw zou de oud-manager hebben geholpen met het verduisteren van ruim 1 miljoen euro van de autogigant. Ze was een administrateur die onder Z. werkte.

Directeur Eric Berkhof van het bedrijf reageert heel blij. ,,Voor ons is het een feestdag.'' Dat was niet alleen vanwege het oppakken van de tweede verdachte, maar ook omdat duidelijk werd dat Z. voorlopig ook in de gevangenis blijft.

Fraude in boekhouding

De manager kwam begin december vorig jaar in het nieuws. Hij lichtte toen de Belastingdienst, de Rabobank en een accountant in over fraude in de boekhouding en gesjoemel met leaseauto's bij Van Mossel. Die aantijging bleek vals. ,,Het is een afleidingsmanoeuvre geweest om de laatste vier ton in één keer te kunnen overmaken'', zei Berkhof gisteren. 

Doordat Z. zulke grote beschuldigingen had neergelegd, waren alle financiële controleurs druk bezig en kon hij ongezien het geld doorsluizen, daarvan is Berkhof overtuigd. Een dag na de valse beschuldigingen stapte de vrouw op bij Van Mossel, na twaalf jaar dienst.

Borderline

Zelf had Z. tegen Van Mossel gezegd dat hij al jarenlang een borderline stoornis heeft. Hij zou hebben gehandeld uit wraak, omdat hij geen aandelen in het bedrijf en geen Jaguar als lease-auto kreeg. De rechtbank besloot om die reden ook dat de reclassering onderzoek moet doen naar de achtergronden van de man.

Inmiddels wordt hij officieel verdacht van het inbreken op de computers van medewerkers waar hij ongeoorloofd documenten kopieerde. Daarnaast beschuldigt justitie hem van verduistering en witwassen. Tegen de vriendin van Z. is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze woont in Tsjechië en zou het verduisterde geld op haar rekening ontvangen hebben.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement