Volledig scherm
Een 74-jarige wandelaar van de 80 van de Langstraat heeft een hartstilstand gekregen toen hij net over de finish was gelopen. © ANP

Hartstilstand bij wandelaar (74) van De 80 van de Langstraat als hij finisht, verkeert in kritieke toestand

WAALWIJK - Een 74-jarige wandelaar van De 80 van de Langstraat heeft rond 15.50 uur een hartstilstand gekregen toen hij net over de finish was gelopen. De man uit Drunen is gereanimeerd door hulpverleners en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Hij ligt daar in kritieke toestand. 

De 74-jarige wandelaar had het tijdens het wandelen al een tijd erg moeilijk. Maar hij gaf niet op en haalde de finish. Ondersteund door familie en vrienden heeft hij de laatste meters van de tocht gelopen. Vlak daarna kreeg hij een hartstilstand.

'Het zag er niet goed uit'

Omstanders, die de man zagen binnenstrompelen, zeggen dat het er al behoorlijk ernstig uitzag toen hij nog liep. ,,Hij kon amper zijn voeten bewegen, zijn hoofd hing slap op zijn schouders en hij reageerde totaal niet op het applaussalvo van het publiek", laat Suzanne de Zweeuw weten aan deze krant. Ze zag dat hij zo'n 400 meter voor de finish al niet meer kon: ,,Hij hing zo'n twee minuten in de hekken, toen de mannen hem weer probeerden verder te slepen." Ze vraagt zich af waarom de man niet door de organisatie van het parcours is gehaald. 

Ook bij Linde Klerkx gingen de alarmbellen rinkelen toen zij de 74-jarige aan zag komen lopen. ,,Ik moest mezelf tegenhouden om niet over het hek te springen en 112 te bellen", zegt ze. ,,Hij had het zo zwaar en ik dacht dat het echt niet lang goed zou gaan." De man werd ondersteund door twee mannen. Achter hem liepen twee mensen van het rode kruis, daarom dacht Klerkx dat hij in goede handen was. 

Een paar minuten later liep hij over de finish en kreeg een hartstilstand.

Kritieke toestand

Hulpverleners begonnen meteen met reanimatie, waarna hij met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Hij ligt daar in kritieke toestand. 

Voorzitter Niels van der Pluijm van de 80 van de Langstraat laat weten erg geschrokken te zijn. ,,Wij leven mee met de familie. Ook andere deelnemers en omstanders die ooggetuige waren van het incident zullen erg geschrokken zijn."