Volledig scherm
© Joris Buijs / Beeld Werkt

Herdenken Duitsers zaait verdeeldheid in Waalwijk

bd la jve duitsersWAALWIJK - Ze voorspelden al dat het voorstel buitengewoon gevoelig zou liggen. En dat blijkt ook zo te zijn. Het voorstel van de Waalwijkse raadsleden Jan van Buul (D66) en Frank den Braven (GroenLinksaf) om ook de Duitse slachtoffers van de strijd om de Kapelsche Veer gepast te herdenken, roept uiteenlopende reacties op.

De raadsleden willen ook de Duitse slachtoffers van de strijd om de Kapelsche Veer 'enig respect' te tonen met een apart bord of een monument. Zo willen ze recht doen aan beide kanten van de 'verschrikkelijke menselijke tragedie'. Volgens de raadsleden moesten de jonge soldaten slechts frontervaring opdoen en werden ze de dood ingejaagd 'door een misdadig systeem'.

Bij de strijd vielen naar schatting ongeveer 1.200 gewonden en doden, van wie de helft aan Duitse kant.

Vergeven
De 90-jarige Ron van Drongelen uit Wijk en Aalburg die tijdens de strijd bij de Ordedienst (OD) zat, vindt het geen probleem. ,,Ze waren de vijand toen. Maar ik weet ook dat die jongens maar zijn gestuurd omdat ze dienstplichtig waren. Ze konden niet anders. Ik ben nu negentig jaar oud, de strijd is meer dan zeventig jaar geleden, dan kun je ook proberen te vergeven.”

Bezetters
Maar Hans Bakkenist van de Heemkundevereniging Sprang-Capelle kijkt er anders tegenaan. ,,De geallieerden hebben voor onze vrijheid gevochten. De Duitsers werden weliswaar als schietvee gebruikt, maar hebben niks voor onze vrijheid gedaan. Ze waren de bezetters. Als je een monument maakt voor de omgekomen Duitse soldaten, kun je overal in Nederland wel beginnen.”

Volgens Marius Heideveld, van Stichting Vrienden van de Oorlogsgraven der Geallieerden, is er voor beide kanten wat te zeggen. ,,De Duitsers waren de agressor, zij hebben de strijd min of meer uitgelokt. Maar het is nu lang geleden. Als je ziet dat zelfs veteranen van de geallieerden én de Duitsers inmiddels gezamenlijk kunnen herdenken, wie zijn wij dan om er moeite mee te hebben?”

Het voorstel wordt op zijn vroegst over twee weken door de politiek besproken.

Waalwijk, Heusden e.o.