Hoe een Waalwijkse buurt werd overvallen met een Polenhotel en waarom dat niet meer mag gebeuren

WAALWIJK - Ze kijken er pal op. Vanuit het gemeentehuis aan de A59 in Waalwijk hebben de wethouders Ronald Bakker (economie) en Eric Daandels (huisvesting) vrij zicht op wat in de volksmond het Polenhotel heet aan de Altenaweg. In het voormalige kantoorpand van het Finse metaalbedrijf Wärtsilä (scheepsschroeven en energiecentrales) zijn negentig voornamelijk Poolse arbeidsmigranten gehuisvest door het Tilburgse uitzendbureau E&A.

Het is nog maar een druppel op een gloeiende plaat maar het is wel de weg die Waalwijk in wil slaan met grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. In plaats van woonwijken kiezen de wethouders nu toch voor de randen van industrieterreinen. Dat heeft alles te maken met het felle protest tegen het eerdere plan om Poolse en andere Oost-Europese arbeidsmigranten in het voormalige verzorgingshuis Samarja onder te brengen. Er klonk fel protest vanuit de buurt waar gevreesd werd voor overlast. Achteraf stelt Bakker: „We hebben de buurt overvallen. Het was een bewuste keus om migranten in een woonwijk te huisvesten en niet op een industrieterrein ver van de voorzieningen.”

Huisregels en beheerder

Nu is Waalwijk 180 graden gedraaid en is er onlangs weer een belangrijke stap genomen om een campus met 400 plekken op het voormalige RWB-terrein te kunnen bouwen. Arbeidsmigranten mogen daar maximaal één jaar wonen. Dan helpt het volgens Bakker dat je een beetje uit de buurt blijft van allerlei omwonenden. Want het is wat hij noemt ook wel een not-in-my-backyard-dingetje. Het beeld van rondhangende mannen die op straat goedkope blikken bier drinken, blijkt hardnekkig. ,,Daarom eisen we dat bij alle wooncomplexen voor meer dan dertig migranten er een lijst hangt met huisregels en er een beheerder 24 uur per dag aanwezig is.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Waalwijkse burgemeester Nol Kleijngeld in gesprek met protesterende buurtbewoners tegen plan voor Polenhuisvesting. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Toch ziet directeur Roel van Gurp van woningbouwcorporatie Casade in Waalwijk een groeiende worsteling. Volgens hem is er sprake van collectieve onmacht. De ene wethouder juicht bij het binnenhalen van bol.com de andere weet niet waar hij al die buitenlandse arbeidskrachten laten moet. ,,Als woningbouwcorporatie staan we er wat onhandig bij te kijken. Het is niet onze primaire taak. We kunnen maar mondjesmaat iets bijdragen.”  

Wat weet jij eigenlijk van arbeidsmigranten? Test je kennis over  Poolse en andere Oost-Europese flexwerkers die in Nederland actief zijn in de speciale BD-quiz.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement